Милиардерът и филантроп Бил Гейтс не се е отказал от

...
Милиардерът и филантроп Бил Гейтс не се е отказал от
Коментари Харесай

Бил Гейтс скоро ще стане дядо: Как това променя възгледите му за богатството и дарителството?

Милиардерът и човеколюбец Бил Гейтс не се е отказал от последната задача на живота си - да подари съвсем цялото си благосъстояние за благотворителни цели и просвета.

" Макар че не ме интересува на кое място съм в класацията на най-богатите хора в света, знам, че до момента в който съумявам да подарявам, ще слизам все по-надолу и най-сетне ще изпадна от листата ", споделя Гейтс в обичайното си писмо преди началото на новата година, с което разказва своите проекти.

67-годишният съосновател на Microsoft изяснява, че е почнал да гледа на света през напълно друга вероятност, откакто е схванал, че следва да стане дядо.

Голямата му щерка Дженифър, която се омъжи за колегата си преди една година, чака първото си дете през 2023 година

" Само до момента в който пиша думите " Ще стана дядо през идната година ", се трогвам. Тази мисъл придава ново измерение на работата ми. Когато мисля за света, в който ще се роди моето внуче, се въодушевявам още повече за това да оказа помощ на децата и внуците на всички останали хора да могат да оцеляват и да съумяват в живота ", споделя още Гейтс.

" Това е дълготраен план, който изисква самообладание. В напъните да създадем света по-справедлив триумфът се мери в години и десетилетия. Може би възрастта ми оказва помощ да разбирам по-лесно това. Когато бях на двайсетина години, не смятах, че хората от поколението на баба ми и дядо ми могат да допринесат с нещо потребно за света. Колкото повече одъртявам, толкоз повече съзнавам какъв брой съм бъркал ", споделя още Гейтс.

Предприемачът показва, че от началото на работата на фамилната му фондация (която разпределя както свои средства, по този начин и дарения в размер на десетки милиарди от Уорън Бъфет и други инвеститори) през 2000 година до момента, детската смъртност по света е намаляла съвсем с 50%.

Гейтс обаче признава, че напредъкът в тази посока се забавя и даже се обръща наопаки поради катаклизмите по света:
Covid-19 докара до гибелта на милиони души и повлия съществено на акциите за имунизиране на децата против предотвратими тежки болести;Руската инвазия в Украйна докара до големи проблеми в Източна Европа и предизвика повишаване на храните и енергоизточниците в цялостен свят;Богатите страни редуцират стратегиите за филантропични помощи, частично с цел да усилят разноските си за защита, енергийни дотации и поддръжка за бежанците, останали без дом поради войната;Инфлацията пораства, а икономическият напредък се забавя;Климатичните промени водят до все по-чести случаи на рискови флуктуации в температурите;В Съединени американски щати политиката е поляризирана в невиждани до момента мащаби;
" Единственият различен интервал от моя живот, който се е усещал толкоз турбулентен, бяха 60-те години ", споделя Бил Гейтс.

Гейтс възнамерява да усили с 50% разноските на фондацията си - от към 6 милиарда $ през 2019 година до 9 милиарда $ през 2026 година, като за задачата към този момент е трансферирал 20 милиарда $ от персоналното си положение към бюджета на организацията. Както той разказва задачата си: " употребявам ресурсите си, с цел да насоча повече пари и новаторско IQ към решаването на казуса с неравенството ".

През 2023 година Гейтс си слага няколко съществени цели:
Увеличаване на поддръжката за възпитаници в Съединени американски щати за възстановяване на математическите им познания и качества - децата, които се оправят с алгебрата към 9 клас, имат двойно по-голяма възможност да завършат гимназия и да влязат в лицей. Онези, които не съумеят да усвоят образователния материал по математика на това равнище, са с едвам 20% късмет да завършат гимназия.Фондацията на Гейтс си партнира освен с учебни заведения, само че и с неправителствени организации като Khan Academy, Zearn и компанията Mastory, с цел да усъвършенства процеса на образование на децата по математика. " Как да избегнем идната пандемия " - това беше заглавието на книгата, която Гейтс разгласява през 2022 година Светът е малко по-подготвен да се оправи с сходно тестване след Covid-19, само че успокоението след края на най-острата фаза не значи, че този призрачен сън няма да се повтори. " Светът се нуждае от световна мрежа от специалисти, чиято съществена работа да бъде изпреварващи мекри против световни епидемии ", споделя той.Борба против завръщането на детския паралич - единствено за една година случаите на тежкото заболяване по света са се нараснали 5-кратно, от 6 на 30 парализирани деца. Само в Пакистан са открити 20 от тези случаи за една година, а в канализацията на Лондон и Ню Йорк бяха открити следи от варианти на полио-вируса за първи път отдавна. Фондацията на Гейтс възнамерява да вложи до 2.6 милиарда $ за превъзмогване на последните спънки пред окончателното премахване на полиомиелита по света.AI може да избавя живота на новородените деца - макар забележителния спад в цялостната смъртност при децата, тази наклонност не се вижда толкоз отчетливо при ограничение на съдбовните случаи при новородените. Причините за този проблем са разнообразни, само че една от най-първите стъпки е да се разпознават дамите в максимален риск от затруднения по време на бременността. Едно от новаторските решения е устройство за ултразвукови прегледи с изкуствен интелект, което засича високорискови случаи даже по-добре от естествените прегледи от експерт.Генетична терапия за лекуване на СПИН - фондацията на Гейтс финансира отчасти нови проучвания, на база на които той прави прогноза, че лекарство за HIV и за сърповидно-клетъчна болест може да бъде налично за пациентите през идващите 10-15 години. Терапиите са свързани с редакция на част от генетичния материал на клетките за да се отстранят разновидностите, причиняващи тежки и смъртоносни медицински проблеми.Ограничаване на енергийните разноски и излъчвания на постройките - съвсем 14% от всички парникови газове се дължат на силата, която жилищните и бизнес постройките употребяват. А неправилната грижа за тях води до хабене на до 40% от затопления/охладения въздух от климатичните системи. Гейтс влага в компании като Aeroseal и Luxwall, които създават енергийно-ефективни прозорци и стъклопакети, или откриват къде са най-пропускащите точки в постройката и ги запечатват.
" С пандемията, войната в Украйна и спада в стопанската система последните три години бяха измежду най-тежките, които можем да си спомним. Всеки по света претърпя загуба през този интервал - на непосредствен човек, на финансовата си непоклатимост, на метода си на живот. Благодарение на позицията си аз съм предпазен от доста от тези компликации. Но и аз прекосих през няколко персонални тежки моменти в последните години - в това число поради гибелта на татко ми и края на брака ми ", написа Бил Гейтс в края на писмото си.

" Възможностите за ограничение на неравенството към момента съществуват, даже в тези бурни времена. Успехът е дълготрайна вероятност, само че стартира с дейностите, които подхващаме през днешния ден ", споделя още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР