Милена Караилиева е директор Човешки ресурси в Kaufland България. Част

...
Милена Караилиева е директор Човешки ресурси в Kaufland България. Част
Коментари Харесай

Милена Караилиева, Kaufland: Грижата за екипа остава водеща и през 2021 година

Милена Караилиева е шеф " Човешки запаси " в Kaufland България. Част е от екипа на комерсиалната верига от 2014 година Има над 13 години опит в HR сферата.

Как Kaufland се оправя като шеф в условия на COVID-19? Какви са триумфите на компанията през 2020-а и прогнозите на Милена Караилиева за развиването на пазара на труда през идната година? Вижте в идващите редове.

Как Коронавирус -19 се отрази на работодателските практики на компанията през 2020 година?

Грижата за екипа е един от главните цели в работодателската политика на Kaufland още преди разпространяването на COVID-19. Всяка година се стремим да надграждаме пакета от обществени придобивки, посредством който показваме тази грижа. Разпространението на ковид тази година ни напомни, че най-голямата полезност е здравето - нашето и на целия ни екип. Затова през 2020-а съсредоточихме всичките си работодателски практики напълно в посока на физическото и прочувственото здраве на сътрудниците.

За нас e значимо е да осигурим безвредна среда за екипа и клиентите в епидемиологичната конюнктура и считам, че се оправяме доста добре с тази задача. Доказателство е интернационалният документ TÜV AUSTRIA Коронавирус Shield, който неотдавна защитихме сполучливо и който подсигурява, че противоепидемичните ни ограничения са на най-високо равнище. Но прочувственото и психическото здраве са не по-малко значими във времена на международна пандемия, когато страхът може да вземе превес. Затова през 2020 година инвестирахме доста старания, време и средства в семинари и образования за сътрудниците, които да им оказват помощ по-лесно да се оправят със напрежението и страха, подбудени от вируса.

2020 година беше тежка за пазара на труда в България поради следствията, които разпространяването на ковид има върху стопанската система. Как се справихте досега в тази обстановка със задържането на актуалните фрагменти и намирането на нови фрагменти?

Секторът за съвременна търговия постоянно е бил един от най-конкурентните, само че и най-сигурни браншове и самоуверено мога да кажа, че през 2020 година Kaufland затвърди позицията си на постоянен и благонадежден шеф. Въпреки огромните разтърсвания на пазара на труда ние не съкратихме личен състав, даже в противен случай - инвестирахме 5 млн. евро в нарастване на възнагражденията за екипа ни в магазинната мрежа. Kaufland ще продължи да поддържа своите чиновници и убеждавам сътрудниците ни, че и отсега нататък могат да разчитат на нас.

Как отговаряте на Коронавирус -19 във връзка с сигурността на чиновниците си?

От началото на рецесията досега компанията е вложила над 1 млн. евро в противоепидемични ограничения, с които да подсигури безвредна среда за работа и извършване на покупки на екипа и клиентите ни. Служителите ни разполагат с всички нужни персонални средства за предварителна защита - защитни маски и шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Поддържаме безупречна хигиена и реализираме ежедневна неколкократна стерилизация на всички наши обекти. Във времена на пандемия доста значима е връзката, по тази причина се стремим екипът ни непрестанно да е в точния момент осведомен за всички новости, промени и способи за предварителна защита.

Кризата наложи да трансформираме част от вътрешните си процеси, с цел да осигурим сигурност на екипа. Изградихме стройна организация в работните графици, с цел да понижим оптимално риска от преместване на заболяването сред сътрудниците. Още при започване на есента се подготвихме за възможната втора вълна на ковид и осигурихме безвъзмездни противогрипни ваксини по избор за всички сътрудници. Наред с безплатното PCR тестване, което осигуряваме на чиновници при подозрение от заразяване, договорихме преференциални цени за членове на техните фамилии при положение на нужда от PCR тест. Както към този момент загатнах, обогатихме вътрешните си обучителни стратегии с нови образования, ориентирани на първо място към надграждане на личностните качества и подсилване на прочувственото и психическото здраве на екипа.

Кои са най-големите ви достижения през 2020 година?

Много се радваме, че в несигурни времена на международна пандемия успяхме да запазим здравето на екипа ни посредством навременни и верни ограничения за предварителна защита от COVID-19. Останахме постоянни като водеща ритейл компания и като шеф, който обезпечава на екипа си сигурност и отлични условия за работа и развиване.

2020 година ни изправи пред доста провокации и ни коства спомагателни непланирани старания в битката с COVID-19, само че това не ни попречи да станем още по-ефективни и да изпълним редица значими за компанията планове. Един от тях е обвързван с развиването на работодателската ни марка. Като един от най-големите работодатели в страната, който има основна роля за пазара на труда, за нас беше значимо да представим преимуществата си като шеф и опциите за професионална реализация, които предоставяме. Направихме го по най-хубавия метод - посредством лицата на нашите сътрудници. Започнахме огромна имиджова акция под мотото " ", която демонстрира чиновници на разнообразни позиции в нашата магазинна мрежа. Те описват за своя професионален път в компанията и за естеството на работа. Кампанията ще продължи и през 2021 година, когато следва да срещнем аудиторията с сътрудници от нашия Логистичен център и от административния ни офис.
 Снимка 508194
Друг огромен план, с който се гордеем, е огромната ни вътрешна обучителна стратегия за потребителска задоволеност. Най-голямата полезност на Kaufland постоянно е била съвършеното обслужване. Живеем в динамични времена, в които потребителските упования също се трансформират с бързи темпове. Днес клиентите не търсят единствено преференциална цена, само че и многообразие от качествени артикули, бързо и вежливо обслужване. Цел на Kaufland е освен да дава отговор на тези условия, само че и да ги надскача като водач в своя бранш. С този план целим да надградим нашето обслужване, тъй че клиентите ни да се връщат да пазарят при нас с готовност и усмивка.

Какъв е профилът на претендентите, които търсите в Kaufland ?

Ценностите на Kaufland са резултати, динамичност и уместност. Затова търсим хора, които са динамични, самодейни, отворени към положителна смяна и не на последно място - търсим претенденти, които желаят да бъдат част от един обединен колектив, който ние назоваваме семейство.

Какви са прогнозите ви за развиването на пазара на труда през 2021 година?

Оптимист съм и считам, че пазарът на труда ще стартира да се възвръща след рецесията към средата на идната година, въпреки и с мудни темпове. Въпреки COVID-19 има избрани позиции, към които работодателският интерес ще остане висок и през идната година. Мисля, че макар компликациите, огромна част от работодателите съумяха да се приспособяват по този начин, че да запазят екипите си.

Какви са главните ви цели за 2021 година?

На първо място задачата ни е да създадем изискванията на труд в компанията още по-атрактивни посредством спомагателни придобивки и образования. В днешно време положителният микроклимат в една компания е от основно значение за мотивацията на чиновниците, по тази причина ще влагаме средства и старания в обучителни стратегии, с които да надградим лидерските умения на нашите ръководители. Вече загатнах за огромния ни вътрешен план за потребителска задоволеност, който ще бъде един от най-големите ни фокуси през 2021 година. Паралелно с това ще стартираме нови стратегии за ръководители от всички равнища, защото управителната роля е един от значимите фактори за триумфа и сплотеността на един екип. Приоритет за нас ще бъде и дигитализирането на голям брой процеси в " Човешки запаси ".

Каква е вашата персонална равносметка за миналата година?

За мен 2020-а беше динамична година. Успях да осъществявам доста планове, които ми донесоха задоволство. Искам сърдечно да благодаря на страхотния си екип за професионализма и отдадеността. Без тях триумфите ни нямаше да бъдат вероятни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР