Милеете за околната среда, но в същото време не искате

...
Милеете за околната среда, но в същото време не искате
Коментари Харесай

Фенер, работещ със... солена вода

Милеете за околната среда, само че в това време не желаете да се откажете от преимуществата на цивилизацията, в това число осветлението? Тогава за вас е подобаващ разновидността с фенери, които работят освен със слънчева батерия, само че и със солена вода.

Такъв образец е фенерчето Litepulse, което работи до 150 часа. Просто би трябвало да налеете в него солена вода и то светва. Прилича на нормално фенерче на акумулатори и свети блестящо. Използва солена вода като източник на сила с помощта на алуминиево-въздушната батерия вътре. Там се основава химическа реакция.

Вярно е, че в случай че единствено един път налеете солена вода и забравите за фенера, той няма да работи дълго. Солената вода би трябвало да се сменя на всеки осем часа. Джаджата има и вграден USB порт за зареждане на дребни портативни устройства.

Но този фенер не е първият и не единственият по рода си. Например колумбийският стартъп за възобновима светлина E-Dina пусна своя версия - WaterLight. Устройството им е създадено за общности, отдалечени от цивилизацията, като им оказва помощ да генерират осветяване до 45 дни.

Litepulse би трябвало да се изпълни единствено с 500 мл солена вода, а в незабавни случаи може даже да се употребява урина. Разбира се, може да служи и за зареждане, да вземем за пример, на телефони: има USB порт за това.

Защо солена вода? Това е опция на слънчевата сила: устройствата, които я акумулират, са доста подвластни от метеорологичните условия. Освен това слънчевите панели лишават време за превръщане на сила, тъй че тези светлини са опция за хора, откъснати от цивилизацията, или, да вземем за пример, за тези, които постоянно вървят на по този начин нареченият див туризъм.

Вътре в тази съответна лампа има електролити, които реагират с магнезиевите и медните плочи в лампата, с цел да образуват електричество. Но всичко това е единствено при изискване, че има солена вода.

Разбира се, както към този момент споменахме, това не е оригиналност в науката. Но този съответен стартъп съумя да откри метод да поддържа химическата реакция задоволително дълго, с цел да бъде употребена за зареждане и като източник на светлина. И даже патентоваха метода на йонизация.

Срокът на употреба на такава лампа е планиран за 5 600 часа, т.е. може да се употребява всекидневно в продължение на две до три години. Водата, употребена след работа, може даже да се употребява за някои битови потребности: за измиване на нещо с нея или за разчистване.

Сега компанията работи по разпространяването на фенерите по целия свят. На първо място, с цел да обезпечи светлина на най-бедните и отдалечени общности. Така, да вземем за пример, стартъпът ще акцентира на Сирия, Сиера Леоне и Сомалия. Защото там няма естествена електросистема, само че има достъп до солена вода.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР