Микровълновата фурна е един от онези уреди, за които се

...
Микровълновата фурна е един от онези уреди, за които се
Коментари Харесай

Кои са храните, които не бива да затопляме в микровълнова фурна?

Микровълновата фурна е един от тези уреди, за които се счита, че оказват помощ в забързаното всекидневие: може да затопли ястия за броени минути, даже в нея пекат цели торти, което прави процеса доста по-бърз.

Въпреки това, и тя има своите ограничавания: някои храни не трябва да се пекат, нито даже затоплят в микровълнова фурна. Причините са, че микровълновото излъчване работи неподходящо върху структурата на скъпите субстанции в тях и по този начин хранителната им стойност внезапно понижава. Съществуват и други опасности.

Ето по-важните артикули, които в никакъв случай не трябва да слагате в микровълнова фурна. 

Яйца

Трябва изрично да се заобикаля стопляне на яйца в микровълновата фурна? Причината, колкото и необичайно да звучи, е, че може да яйцето да се трансформира в мини-бомба и просто да избухне. Едва ли ще нанесе кой знае какви вреди на самата фурна – само че не забравяйте, че след това няма кой да я чисти, с изключение на вас, в случай че в действителност се случи такова произшествие. Вярно е, че са измислени специфични контейнери за яйца в микровълнова фурна, посредством които може да бъде заобиколен този риск, само че въпреки всичко по-добре е да бъдем деликатни.

Сосове

Причината да не се предлага стопляне на сосове в микровълновата фурна, е сходна с тази при яйцата. Не, сосовете едва ли ще експлодират, само че въпреки всичко те може да се прегреят и да създадат такава неразбория в лимитираното пространство на фурната, че края на краищата да се окаже по-лесно да си купите нова, в сравнение с да почистите остарялата. А и миризмата на прегорял сос едва ли може да попадне в категорията „ благоуханни аромати “.

Чушки
Опасно ли е да претопляте храна в микровълновата
Всяка термична обработка на хранителен артикул трансформира структурата му. Затоплянето на храна в микровълновата печка обаче не се различав...
Прочети повече
Тази рекомендация в действителност звучи необичайно – та какво по-лесно и бързо, на пръв взор, от това да се изпекат пиперките в микровълновата? Но експертите предизвестяват: при нагряване чушките отделят газове, които карат очите да парят и нервират носа. И това не е всичко – става известно, че даже може да се възпламенят при нагряване в микровълновата. В подобен случай ще е добре, в случай че пожарът си остане единствено вътре.

Та, колкото и странна да ни наподобява тази рекомендация, да следваме препоръките на специалистите. Пък и за чушките българският талант от дълго време е измислил профилиран апарат – чушкопек. Само поради името му сме длъжни да го използваме. Ами, да: я го преведете на британски или китайски! Не, не по този начин – а единствено с една дума! Видяхте ли, че не става? Откажете се, губи се езиковият нюанс...

Колбаси

Тази рекомендация звучи комай още по-странно от по-горната за чушките. Та какво друго ще слагаме в микровълновата, в случай че не салами?

Оказва се, че повода е в обвивката им, изключително в тази на кренвиршите, която при множеството от тях е пластмасова. Обвивката задържа топлината, което също заплашва с вездесъщата детонация и щета на уреда. Но тук специалистите-сапьори по микровълнови печки въпреки всичко демонстрират милосърдие и ни дават късмет да си запечем бързичко наденица или кренвирши: направете дупки с вилица по цялата дължина на въпросния салам – по този начин ще обезвредите това самоделно взривно устройство. Въобще, кой да се надява, че за боравене с микровълнова фурна за ястие на кренвирши трябвало да се мине къс курс по контра-тероризъм?
Храните, които не трябва да топлим или размразяваме в микровълновата
Микровълновата печка влезе в домовете ни, с цел да улесни живота ни, само че години след нейното изобретяване към момента има неща, които не знаем...
Прочети повече
Но в полза на истината, има и друга причина: в готовото модифицирано месо на саламите има най-различни субстанции като консерванти, оцветители, ароматизатори и т. н. При нагряване някои се окисляват – а никой не желае да си вкарва в организма окислен холестерол, нали? То, и неокисленият е нездравословен, та какво остава за киселия му другар?

Небелени картофи и домати

Оказва се, че храните с обвивки и люспи по принцип не би трябвало да се загряват в микровълновата все затова: според от състава на храната, тя може освен да избухне, само че и да се възпламени! Хм, аз до момента не съм виждал пламнал домат, само че животът постоянно сервира изненади... Добре, значи: преди да слагаме картофи и домати в микровълновата, ги белим – и казусът е решен!

Зелени листни зеленчуци

Освен, че ще повяхнат, нагряването на листните зеленчуци в микровълновата може да ги направи нездравословни за организма, трансформирайки потребните нитрати в канцерогенните нутрозамини.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР