Микроробот може един ден да плува през тялото с пълна

...
Микроробот може един ден да плува през тялото с пълна
Коментари Харесай

Микророботи плуват из тялото и унищожават рака


Микроробот може един ден да плува през тялото с цялостна хапка медикаменти
(снимка: Jiawen Li et al)

Химиотерапията за болните от рак има голям брой тежки странични резултати, само че скоро унищожаването на раковите кафези ще може да се случва посредством микророботи, които плуват из тялото и намират всяка ракова клетка, с цел да ѝ „ повърнат ” лекарство, с което да я унищожат.

Това са дребни роботи, отпечатвани на 3D принтер, с формата на животни – да вземем за пример риби или раци, споделя. Микророботите се ръководят от магнити и освобождават потребния си товар – лекарството – единствено когато се сблъскат с киселинната среда към тумора.
още по темата
Микророботите в първите опити са направени от хидрогел, отпечатан на 3D принтер, и с кухини, които могат да носят съответното лекарство. Те плуват в организма, сходно на героя във кино лентата „ Вътрешно пространство ” на Спилбърг, носейки в себе си медикаменти и прицелвайки се в съответните ракови кафези, където са подготвени да освободят потребния си товар автоматизирано, с помощта на измененията в равнищата на pH.

При лабораторни проби откривателите са употребявали магнити, с цел да насочват микроробот с формата на рибка през симулирани кръвоносни съдове към група ракови кафези в единия край. Провокиран от киселинната среда към тумора, роботът „ изплюва ” лекарството, убивайки раковите кафези.

При други проби микророботи-раци могат да „ закопчават ” наночастици от медикаменти с ноктите си, да се придвижат до целевото място и да освободят лекарството там.

Технологията е към момента в напълно начален стадий и предстоят доста проучвания. Ако се окажат сполучливи, ще стане допустимо рояци от микророботи да плуват, да се търкалят, да пълзят, да вървят, да се въртят из телата ни, с цел да доставят медикаменти по-директно към нуждаещите се кафези.

Една от дилемите, по които екипът ще би трябвало да поработи, с цел да стане допустимо всичко това, е смаляването на роботите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР