Микропластмасови частици са били открити за първи път в плацентите

...
Микропластмасови частици са били открити за първи път в плацентите
Коментари Харесай

Микропластмаса открита в плацентите на неродени бебета

Микропластмасови частици са били открити за първи път в плацентите на неродени бебета, което съгласно откривателите е " тревожно ", написа " Гардиън ".

Все още не е известно въздействието на микропластмасите в тялото върху здравето. Но учените обявиха, че те могат да носят химикали, които могат да причинят дълготрайни вреди или да нарушат разрастващата се имунна система на плода. Пластмасовите частици евентуално са били употребявани или вдишани от майките.

Частиците били открити в плацентите от четири здрави дами, които са имали естествена бременност и раждане. Микропластмасата е открита както на феталната, по този начин и на майчината страна на плацентата, както и в мембраната, в която се развива плодът.

Открити са дузина пластмасови частици. Анализирани са единствено към 4% от всяка плацента, което допуска, че общият брой на микропластмасите е доста по-голям. Всички оценени частици са били пластмаси, които са били боядисани в синьо, алено, оранжево или розово и може да идват от опаковки, бои или козметика и артикули за персонална хигиена.

Микропластмасите са били с размер най-вече от 10 микрона (0,01 мм), което значи, че са задоволително дребни, с цел да се носят в кръвния поток. Частиците може да са попаднали в телата на бебетата, само че откривателите не са съумели да оценят това.

" Това е като да имаш бебе киборг: към този момент не е формирано единствено от човешки кафези, а примес от биологични и неорганични формирания ", акцентира Антонио Рагуза, който е шеф по акушерство и гинекология в болничното заведение " Сан Джовани " в Рим, и който е управлявал изследването. " Майките бяха шокирани ", акцентира той

В проучването, оповестено в списанието Environment International, откривателите заключават: " Поради решаващата роля на плацентата в подпомагането на развиването на плода и в ролята на интерфейс с външната среда, съществуването на евентуално нездравословни пластмасови частици е въпрос на огромна угриженост. Трябва да се извършат спомагателни изследвания, с цел да се оцени дали съществуването на микропластмаси може да провокира имунни реакции или може да докара до обособяване на токсични замърсители, което да докара до щета. "

Потенциалните резултати на микропластиката върху плода включват понижен напредък на плода, споделиха те. Частиците не са открити в плацентите от други две дами в изследването, което може да е резултат от друга физиология, диета или метод на живот, споделят учените.

Замърсяването с микропластмаси е достигнало до всяка част на планетата, от върха на връх Еверест до най-дълбокия океан. Хората към този момент са известни с това, че употребяват дребните частици посредством храна и вода и ги вдишват.

Ефектът им в организма е незнаен, само че учените споделят, че е незабавно належащо да се направи оценка на казуса, изключително за бебета. През октомври учените разкриха, че бебетата, хранени с приспособено мляко в пластмасови бутилки, гълтам милиони частици дневно. През 2019 година откривателите оповестяват за откриването на частици от замърсяването на въздуха от страна на плода на плацентите, което демонстрира, че неродените бебета също са изложени на мръсния въздух, създаден от автомобилния трафик и изгарянето на изкопаеми горива.

Италианските откриватели са употребявали протокол без пластмаса, с цел да доставят бебетата, с цел да се предотврати замърсяване на плацентите. Акушерките и акушерките използваха памучни ръкавици, с цел да оказват помощ на родилките, а в родилната зала се използваха единствено памучни кърпи.

Андрю Шенън, професор по акушерство в King " s College London, съобщи пред Daily Mail, че е успокояващо, че бебетата в изследването са имали естествени раждания, само че " явно е за предпочитане да няма непознати тела, до момента в който бебето се развива ".

Елизабет Солтър Грийн, от благотворителната организация Chem Trust, съобщи: " Бебетата се раждат авансово нечисти. Изследването беше доста малко, само че все пак алармира за доста тревожна угриженост. "

Отделно скорошно изследване сподели, че наночастици от пластмаса, вдишани от бременни лабораторни плъхове, са открити в черния дроб, белите дробове, сърцето, бъбреците и мозъка на техните плодове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР