Микропластмаси са открити във всяка човешка плацента, изследвана в рамките

...
Микропластмаси са открити във всяка човешка плацента, изследвана в рамките
Коментари Харесай

Микропластмаса е открита във всяка човешка плацента, изследвана в проучване

Микропластмаси са открити във всяка човешка плацента, изследвана в границите на изследване, което кара откривателите да се тревожат за евентуалните последствия за здравето на разрастващите се зародиши, написа Гардиън.

Учените са анализирали 62 проби от плацентна тъкан и са открили, че най-често откриваната пластмаса е полиетиленът, който се употребява за производството на найлонови торбички и бутилки. Второ изследване разкрива микропластмаса във всички 17 изследвани човешки артерии и допуска, че частиците могат да бъдат свързани със запушването на кръвоносните съдове.

Неотдавна микропластмаси бяха открити и в човешката кръв и кърма, което свидетелства за необятно публикувано замърсяване на човешките тела, написа изданието. Въздействието върху здравето към момента не е известно, само че в лабораторни условия е потвърдено, че микропластмасите повреждат човешки кафези.

Огромни количества пластмасови боклуци се изхвърлят в околната среда, а микропластмасата замърсява цялата планета. Известно е, че хората употребяват дребните частици посредством храната и водата, както и че ги вдишват.

Професор Матю Кемпен от Университета на Ню Мексико, Съединени американски щати, който е началник на проучването, съобщи: " Ако следим влияние върху плацентата, това може да засегне целия живот на бозайниците на тази планета. Това не е добре. "

Според него възходящата централизация на микропластмаси в човешката тъкан може да изясни озадачаващото повишаване на някои здравословни проблеми, в това число възпалителни болести на червата (IBD), рак на дебелото черво при хора под 50 години и понижаване на броя на сперматозоидите. Проучване от 2021 година открива, че хората с IBD имат 50% повече микропластмаса в изпражненията си.

Кампен съобщи, че е надълбоко угрижен от възходящото световно произвеждане на пластмаси, тъй като това значи, че казусът с микропластмасите в околната среда " единствено се утежнява ".

Изследването, оповестено в списание Toxicological Sciences, открива микропластмаса във всички изследвани проби от плацента, като концентрациите варират от 6,5 до 790 микрограма на грам тъкан. Най-често откриваните пластмаси са PVC и найлон, след полиетилена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР