Микропластмаса се натрупва по обезпокоителен начин в арктическата ледена покривка,

...
Микропластмаса се натрупва по обезпокоителен начин в арктическата ледена покривка,
Коментари Харесай

Учени откриха микропластмаса в ледената покривка в Арктика

Микропластмаса се натрупва по притеснителен метод в арктическата ледена завивка, трансформирала се в евентуален източник на значимо замърсяване, до момента в който ледът стартира да се топи под въздействието на климатичното стопляне, осведоми "Франс прес ".

Учени от института "Алфред Вегенер " за полярни и морски проучвания в Германия откриха 17 типа пластмаса в проби лед, събрани в границите на три експедиции в Арктика през 2014 година и 2015 година Сред тях са опаковки на хранителни артикули, найлон, произтекъл от синтетични тъкани, цигарени филтри и риболовни мрежи.

Една от пробите съдържаше най-високата централизация микропластмаса, откривана в миналото в ледена завивка - до 12 000 частици на литър замръзнала вода, т.е. два-три пъти по-голямо количество спрямо предходните върхове.

"Откритието демонстрира, че микропластмаса в този момент се среща на всички места във водата на океанската повърхнина. Нито една територия не е предпазена. Ледената завивка става по-дебела с помощта на замръзването на морската вода под съществуващия лед, включвайки съдържащата се в нея микропластмаса ", означи специалистът Джереми Уилкинсън от Британския антарктически институт, който не е взел участие в проучването.

Някои от откритите частици са с размери едвам 11 микрона, т.е. към една шеста от дебелината на човешки косъм, разясниха учените. "Това значи, че елементарно могат да бъдат погълнати от микроорганизми в Арктика, като дребните ракообразни, с които се хранят рибите - съобщи Илка Пеекен от екипа. - Никой не знае сигурно доколко тези дребни пластмасови частици са рискови за морския живот и хората. "

Данни на Световния фонд за дивата природа сочат, че 8,8 милиона тона пластмаса годишно се изхвърлят океаните. Според Организация на обединените нации, в случай че наклонността се резервира, в океаните към 2050 година ще има повече пластмаса, в сравнение с риба.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР