Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в

...
Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в
Коментари Харесай

Заради пожарите в Гърция: 10 пъти над нормата е замърсен въздуха

Микрочастици 10 пъти над нормата бяха регистрирани във въздуха в Гърция вследствие на вилнеещите в страната горски пожари, заяви гръцкият в. „ Катимерини “.

„ Северноизточните ветрове придвижват дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море “, изясни шефът на Института за проучвания и стабилно развиване Никос Михалопулос пред „ Катимерини “.

От сателитна фотография на METEOSAT-11 на Националната обсерватория в Атина се вижда по какъв начин димът от пожара в региона на Еврос в Североизточна Гърция доближава 950 км на югозапад, покривайки близо 80 % от територията на страната. 

Вчера преди обяд в Александруполис фините прахови частици доближиха до 106 микрограма на куб.м на часова база. Световната здравна организация смята за безвредна 24-часова междинна стойност от 10 микрограма на куб.м., показва „ Катимерини ". В Арта следобяд записаните стойности бяха 111 микрограма, а в Янина 80 микрограма - стойности, характеризирани като извънредно неприятни, заяви Българска телеграфна агенция.

Три пъти над нормата за микрочастици бяха регистрирани и в Патра и Нафплио в Пелопонес. Михалопулос характеризира обстановката в Атика като умерена, само че уточни, че тя може да се утежни според от ветровете. 

Той предизвести всички жители да проявят особено внимание при излагането на такива концентрации на фини прахови частици.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР