Михаил Вълчев е легенда на Левски. Със „сините“ той става

...
Михаил Вълчев е легенда на Левски. Със „сините“ той става
Коментари Харесай

Михаил Вълчев пред Nostrabet: Левски ще спечели финала след редовното време

Михаил Вълчев е легенда на Левски. Със „ сините “ той става два пъти първенец и три пъти притежател на Купата на България, само че по-интересното е, че в два от извоюваните финали за Купата централният нападател е основно настоящо лице при успехите над ЦСКА. Вълчев е печелил един път край против безконечния зложелател и като треньор на Левски с 5:0. Именно този триумф и първия му като състезател с 4:0 са най-големите победи на „ сините “ против „ алените “ във финали в тази конкуренция. До третата си Купа като футболист пък Мишо стига, откакто вкарва двата гола за своите във вратата на Георги Велинов.
В изявление за Михаил Вълчев се връща към трите епични триумфа против отбора от „ Армията “ и дава мнение за идната борба в неделя на „ Васил Левски “, за която билетите към този момент са разпродадени.

- Г-н Вълчев, през юни 1982 година разгромявате ЦСКА с 4:0 и печелите първия си трофей с Левски. Какво си спомняте от този мач?

- Излязохме с нападателен състав, като Добромир Жечев ми бе сложил задача да съм малко по-изтеглен, с цел да унасям Георги Димитров, Бог да го елементарни, и Георги Илиев, и по този начин да избавям пространства за Петър Курдов. Планът проработи, защото Петьо вкара два от головете.

- Имахте ли сложни моменти?

- Доколкото си припомням, контролирахме мача от самото начало. Тошко Барзов откри от дузпа, а Курдов удвои и на почивката се оттеглихме с удобна преднина от 2:0. Отчитайки обаче, че това е подъл резултат във футбола, излязохме пределно мобилизирани, с цел да вкараме трети гол и да ги довършим. Бързо стигнахме до него посредством Христо Денчев, Мир на праха му, след това Курдов оформи разгрома и последните 25 минути ги изиграхме за наслаждение.

- През април 1986-а биете ЦСКА с 2:1 и още веднъж ликувате.

- В този край двата тима излязоха без няколко титуляри, защото бяха на лагер с националния тим за Световното състезание в Мексико. Но и без тях имаше много положителни играчи на терена и бе забавно. Бяхме още със странните си имена - ние Витоша, а те – Средец. В последна сметка тактиката на нашия треньор Кирил Ивков се оказа печеливша.

- Още до 22-рата минута реализирате два гола и на процедура решавате разногласието?

- Просто материализирах напъните на другите. В 3-ата минута имах късмет да вкарам с добавка, откакто пропуснах дузпа, а по-късно бях изведен на чиста позиция и не можех да си разреша да сбъркам.

- Като треньор на „ сините “ постигате най-убедителната им победа над „ алените “ във край – 5:0, през май 1998-а?

- Имахме добър тим и от мен се искаше единствено да подредя вярно играчите и да им придам вярната конфигурация.

- Какво си помислихте, когато при 1:0 Емил Костадинов раздруса напречната греда с бомбен шут?

- Имахме шанс в тази обстановка, а и няколко минути противникът бе в напредък. Аз обаче имах вяра, че момчетата още веднъж ще напипат игровия си темп и ще отбележим втори гол. Точно това се случи през първото полувреме, а през второто ги смачкахме.

- Как приехте закачката на почитателите на Левски, които споделяха, че сте победили с 5:0, с цел да поздравите ЦСКА за 50-годишния празник?

- Аз повече бях задоволен, че сме зарадвали нашите последователи. Иначе сходни изречения не бяха нещо ново, единствено годините бяха изменени. Защото преди този момент Севдин се разписа в 30-ата минута и донесе триумфа на Марек във финала с ЦСКА, който празнуваше 30-годишен празник.

- Какво очаквате от финала в неделя?

- Абе, би трябвало да ги бием тези. Моите упования са за победа на Левски.

- След постоянното време или след драма с продължения и вероятно дузпи?

- Голове ще има, а Левски ще излезе краен победител след постоянното време.

- Кой ще е ключът на „ сините “ към триумфа?

- Доброто моментно положение на целия тим, съдържателния футболт, който играе и голямото предпочитание на всички тимът да прибави трофей във витрината си след 13-годишна пауза.

- Публиката на Левски ще бъде допълнително. Това ще окаже ли въздействие?

- Тя винага е била допълнително на тези мачове. Сега с изключение на всичко друго Левски би трябвало да завоюва и поради своите почитатели, които са с най-голяма заслуга да се избави от банкрут през последните две години. Феновете ни ще бъдат огорчени, в случай че не победим.

- В рецесия ли е ЦСКА?

- Не мисля. При разгромната им загуба в Разград мачът потегли неприятно за тях, а настрана им липсваха съществени реализатори. После обаче си върнаха самочуствието против една неузнаваема Славия. ЦСКА има и умел треньор, който се е потвърдил в родината на футбола.

- Какво Ви харесва в Левски?

- Харесва ми, че тази пролет се приближава оптимално до тима, който всички левскари желаят да виждат. И като игра, и като резултати. Още малко обаче би трябвало.

- Какво имате поради?

- Да се надгради състава през лятото. Трябва ни нов централен нападател, защото Бари е дееспособен и деятелен, само че успеваемостта му пред гола е ниска. Трябват ни и халфове, само че съм уверен, че треньорът ще се оправи. Вижте какво реализира с първата селекция, която направи през зимата. Убеден съм, че и в този момент е наясно какви попълнения и на кои постове са му нужни.

- Загуба ли ще е за Левски, в случай че продаде Уелтон?

- Първо, желая да кажа, че той се оказа отлична покупка и се трансформира в нападателя, който нашият клуб дълго търсеше. Но, знаете, че е футболът е и бизнес, а Левски непрестанно продължава да погасява отговорности. Затова никой не трябва да укорява управлението, в случай че одобри възможна оферта за бразилеца, която е съответна на неговите качества.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР