Михаил Станчев е роден през 1953 г. в Казахстан, СССР. 

...
Михаил Станчев е роден през 1953 г. в Казахстан, СССР. 
Коментари Харесай

"Специален репортаж": Битката за Украйна - възможните сценарии за Трета световна война?

Михаил Станчев е роден през 1953 година в Казахстан, Съюз на съветските социалистически републики.  Родителите му са семейство българи от Бесарабия, депортирани от режима на Йосиф Сталин в малко село в Казахска Съюз на съветските социалистически републики. Завършва " История " в Харковския университет. 

От 1991 година е завеждащ интернационалния отдел на кметството в Харков. Като посланик работи в посолството на Украйна в България, във външното министерство на Украйна . А по-късно в Харковската регионална администрация и кметството на втория по величина град в Украйна. От 2012 година завежда катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския университет. Днес преподава на своите студенти " модерни спорове ".

Обръщението на Владимир Путин е мъка на режима му, счита проф. Михаил Станчев

Част от възпитаниците му са на фронта и вземат участие директно в най-големия боен спор в Европа след края на втората международна война.

„ Роден в Казахстан, израснах в Молдова, пребивавам в Украйна към този момент 50 години, само че по генезис съм българин. И се пробвам да виждам на тези неща малко от горната страна “, споделя Михаил Станчев.

Снимка: bTV

През 2014 година той става съавтор на книга, която се оказва пророческа – „ Третата международна: Битката за Украйна “. Предупреждава западния свят, който продължава да затваря очите за имперските планове на Путин след анексията на Крим, че войната следва.

Води ли се третата международна война към този момент?

Води се.

Издадена за първи път преди девет години години, наличието на книгата е като че ли написано през днешния ден.

„ Идеята беше за западния четец. Не за руснаци, не за украинци. Идеята беше да разбираем на американци, западняци какви са връзките сред Русия и Украйна и за какво това стана през днешния ден “, споделя Станчев.

Днес Михаил Станчев предизвестява, че войната слага международни разделения, очертаващи международен спор - третата международна война.

Той управлява Катедрата по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския университет

„ Светът се раздели на Русия и нейните съдружници и на Украйна и Запада. Формират се две линии - едната източна - Русия Китай, Северна Корея и Иран и желая да ви кажа, че те са по-активни и по-резултативни от обединението на западните, в границите на „ Рамщайн “. Защото там са диктаторски режими, решенията се одобряват стремително “, декларира той.

„ Северна Корея е подготвена да изпрати 50 хиляди контингент, само че се записали 800 хиляди да водят война против Украинците. Китай –те приказват, че няма да се намесват, само че тяхната военна техника към този момент е в Чечения при Кадиров. А Иран, дава тези шахеди – летателните апарати. И в този момент се пробват към тази коалиция Русия, Северна корея, Иран да причислят още няколко.  Путин се пробва да включи в този момент във войната против Украйна страните от ОДКБ – Туркменистан, Казахстан, Киргистан, Армения “, добавя Станчев.

Снимка: bTV

Сценариите, които да ескалират спора отвън територията на Украйна, към този момент са на масата. И са повече от плашещи.

„ Може да излезе с разбъркването на тактическото нуклеарно оръжие в Беларус, мен доста ме тревожи – моят сътрудник Фелщински го планува – това е подготовка към нова интервенция. И то нуклеарна. Срещу Запада. Даже Лукашенко два пъти назова две страни – Полша и Литва. Вие може да кажете – „ той Путин, в случай че желае, може да бомбардира Украйна “. Не. Тогава Русия е отговорна. А той ще го даде на Лукашенко. Управлението си остава в Москва. И на следващия ден в случай че реши Путин да направи този удар против Полша, противоположните удари по член 5 ще са по Беларус, не по Русия. И какво ще каже Путин – това е Лукашенко, не аз “, изяснява Станчев.

В момента се поставя началото на новата международна история с борбата за Украйна, безапелационен е историкът

Човекът, описал пътя към войната преди тя да се случи, не е огромен оптимист за краткосрочното бъдеще на Украйна даже украинците да победят военно и да върнат част или всички свои територии. Той има вяра, че огромният проблем е в корупцията, украинските олигарси и тяхната взаимозависимост и връзки със службите в Москва.   

„ Същността на политическата система не се промени. Това се продължава през днешния ден и при Зеленски. И по тази причина мен ме вълнува даже да спечелим войната ще спечелим ли мира в Украйна. Защото олигарсите през днешния ден се крият в ОАЕ, Виенския батальон, Батальон Монако. Батальон на арабските емирати – това са наши корупционери и олигарси, които си живеят там. И децата им там, и имуществото и там. И те се крият “, споделя Станчев.

„ Утре ще се върнат и ще се създадат на герои. Защото най-вече крещят " Слава на Украйна ". Тук желая да кажа нещо, което не съм казвал в никакъв случай – виновността и на Украйна я има. Вместо 30 години да се развива страната, да се възраждат и възпитават стопанската система, се отглеждаха олигархически структури и олигархията като клас извозват всичките капитали в чужбина и до ден сегашен го вършат. Говорят, че съветските олигарси би трябвало да се арестуват – същото би трябвало да се направи с украинските. Украинските олигарси не се разграничават от съветските – те са близнаци “, прибавя той.

По думите му всички огромни компании в Украйна са рожба на съветските олигарси и получават пари от Москва.

„ Досега заводите на украинските олигарси на територията на Донбас не са обстрелвани – забележете. Унищожава се друга инфраструктура, а тези фабрики не се пипат. Заводите на Ахметов, заводите на Коломойски. С украинските олигарси аз бих постъпил тъкмо по този начин, както с съветските, а не това, което  прави украинския парламент закон, който изясняват кои са тези олигарси. Ринат Ахметов си даде част осведомителните запаси на свои другари, с цел да не кажат, че той попада в категорията олигарх “, споделя Станчев.

Той евентуално ще продължи пътя си към България

Станчев ни връща към митингите в Киев от 2013, които изкараха 2 млн. души на улицата. И припомня, че хората желаят европейска вероятност като избавление от корупцията, олигархията, против чудовищното разделяне сред небогати и богати по съветски модел.

„ Точно това уплаши и олигархията и в Украйна и в Русия и по тази причина доста мъдро разделиха Украйна на сепратисти и бандеровци. След Майдана. Преместиха центъра на митингите – този десен бранш споделяше: казусът е, че олигархията би трябвало да бъде ликвидирана като класа. А тя си остана до ден сегашен. И тя ще се върне в Украйна. Мен това доста ме тревожи. Ако това се продължи, не знам защо воювахме 10 години. А това ще си остане “, споделя той.

Станчев вижда нов Майдан в Киев, когато войната свърши, в случай че корупцията остане.

Снимка: bTV

" И съветските, и украинските олигарси отново ще се договорят, ще спрат войната, ще си разпределят сферите на въздействието единствено че под друга форма. Народът няма да взе участие в този развой, тъй като той отново ще остане измамен “, счита той.

Но след войната ще има една нова част от обществото. Такава, каквато няма в сходен мащаб в нито една друга европейска страна – обществото на хилядите воювали на фронта за свободна своята страна, както и околните на починалите герои.

„ Войниците, които през днешния ден водят война в Донбас и аз съм слушал техните изказвания, те споделят: „ ние няма да оставим това както си беше “, а ще се върнем “.

Тя може да бъде забелязана до 30 април

Но част от стотиците хиляди мобилизирани руснаци също ще се върнат в родината си, в която също царува беднотия измежду масите и гигантско неравноправие сред народа и олигархията.

„ Едните могат да се върнат в Москва, а другите в Киев. И ще питат: А вие какво вършиме тука? Ако помните едно време Ленин имаше подобен девиз за „ война гражданская “. Когато личните войски от фронта на Първата международна война отиват в Петербург и направиха гражданска война. Имам една такава формула, тя не е моя – може да се завоюва войната, само че не да се завоюва мира. Ако се продължи по този метод. И не дай Бог след свършването на войната ще се стартират безредици в самата Украйна, тъй като казусът не е решен. Корупцията не е, вие знаете, че петата колона стига до политически партии, русофилите и в МО, и в администрацията на Зеленски към момента. Това са сътрудници на Москва. За това приказва цяла Украйна.  Говорят опозиционерите, само че нищо не се мърда “, изяснява Станчев.

Привидната единност на властта и народа на Украйна, ще свърши сега в който свърши войната. А пътят към правова европейска страна минава през битка с корупцията и олигархията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР