Михаил Горбачов, който почина на 91 години на 30 август,

...
Михаил Горбачов, който почина на 91 години на 30 август,
Коментари Харесай

Оля Ал-Ахмед: С Горбачов говорихме за любов, а Ку-Ку бенд го...

Михаил Горбачов, който умря на 91 години на 30 август, бе много забавна и спорна персона. “Перестройката е основното дело на живота ми, тя оказа помощ да се постави завършек на тоталитарната система “, съобщи в миналото последният президент на Съюз на съветските социалистически републики, който получи Нобелова премия за мир откакто постави завършек на Студената война. Малко хора в България са имали опцията да поддържат връзка с него, аз бях една от тях в качеството си на негов преводач в „ Шоуто на Слави “ по bTV.



Обикновено с гостите се запознавах директно преди ефир в гримьорната. Но този път, за предаването на 4 май 2002 година, гостът беше специфичен. Слави ме помоли да поема Михаил Горбачов от отварянето на вратата на колата. Бащата на Перестройката пристигна  към 20 часа, половин час преди началото на предаването с БМВ С 3333 „Картотека и архив" (служба в ПГУ) на НСО, съпроводен от ескорта на няколко коли с черни стъкла. Посрещна го изтупаният в непоколебим мрачен костюм Александър Томов, който ме показа на Михаил Горбачов. Първите думи, които изрече водачът на Съюз на съветските социалистически републики бяха: " Ой, какая хубавица! “ След като ахна с дълбока въздишка, той ми подаде ръка, прегърна ме и разцелува три пъти. После с Томов влязоха прегърнати из лабиринтите на НДК, съпроводени от навалица гардове от НСО. По пътя към гримьорната Горбачов се спря и отвори огромен брониран куфар. Порови в него и извади дарове за Слави. Посрещна го и тогавашната шефка на Би Ти Ви Светлана Василева. „ О, шефство! “, възкликна Горбачов, когато му я показаха. В предварителния диалог с тогавашния началник на сценаристите Росен Петров гостът показа моменти от живота си, споменавайки, че татко му е раняван по време на Великата Отечествена война. Горбачов не пропусна да каже, че Рупърт Мърдок му е другар и е издал първата му книга. Студиото на Слави беше препълнено в онази знаменателна вечер. В гримьорната НСО не допускаше никого. С Горбачов бързо намерихме общ език. Той непрестанно ме обсипваше с похвали за „ екзотичната ми осанка, комбинирана с съвършен съветски език без акцент “, както се изрази той.



За целувките и любовта

Дълго беседвахме преди ефир на разнообразни тематики. Няма да повярвате, само че основната тематика беше любовта! Михаил Сергеевич ме попита дали съм чела книгата му, аз искрено споделих: „ Не, не съм я чела, само че някой ден несъмнено ще стигна и до нея... ”. Той не се засегна ни минимум, продължихме да си беседваме. Тогава Александър Томов, по чиято покана беше Горбачов в България, се намеси в диалога с думите: ”Тя чете книги за обич, Михаил Сергеевич! ”.  Горбачов го погледна с неразбиране, погледна мен, хвана ме нежно за ръката и сподели: „ Така като я виждам..../ пауза и лека усмивка/, тя не си губи времето да чете за обич, тя се занимава с обич! Любовта е изписана на лицето ѝ! ”. Последва дълъг смях. Беше занимателно. Никога няма да не помни тембъра на гласа му и характерното му послание съответно към мен. Историята пък ще помни, че откакто свърши предаването, той стана и ме целуна три пъти в ефира. На идващия ден този миг беше във всички вестници. Всъщност с Горбачов се целунахме три пъти – преди, по време и след шоуто на Слави.



„ Ти се опитваш да ме разконцентрираш преди шоуто, само че до момента никой не е съумял! “, ми сподели Горбачов в гримьорната. Аз самоуверено му отвърнах, че може и да съм първата. Той бе познавач на хубостта във всичките ѝ форми. Това в действителност е история, тъй като без значение какъв политик бе Горбачов, той несъмнено бе и ще остане историческа персона. На въпроса ми „ Какво вършиме в свободното си време? “, еднопосочно отговори: „ В свободното си време се усещам свободен човек! Свободен да си почивам измежду природата, свободен съм да поддържам връзка с разнообразни забавни хора, свободен съм да се възвръщам от борбите. “ Беше даден старт за начало на предаването. Напрежението ескалираше. Не бях виждала това студио по-препълнено с аудитория. Не знам обаче дали феновете доминираха или гардовете на НСО. Заедно с фотографите от медиите снимаше и Иван Кулеков. Направи ми усещане, че млад костюмиран и добре изглеждащ мъж правеше фотоси... с часовника си. Навремето нямаше смарт телефони. На първия ред, директно преди появяването на Горбачов седна Александър Томов, а откъм гърба беше бъкано от евролевичари, които бяха изкупили съвсем цялата зала за „ свои хора “.

Горбачов беше забавен събеседник. Изпипваше всяка една фраза, всяко едно изречение. Той говореше безапелационно и омайващо, умерено и налично. Не с въпросителни, а с твърдо повествователни фрази. Беше великолепен преподавател. Но макар спокойния звук, това беше най-напрегнатият ефир за цялата ми професионална процедура на преводач. Тъй като гостуването на бащата на перестройката бе в навечерието на 9 май, „ Ку-Ку бенд “ извършиха за специфичния посетител известната ария „ День победы “. Михаил Горбачов се разплака по време на песента.

Защо плака Михаил Горбачов?

Доколкото си припомням Михаил Сергеевич се просълзи два пъти по време на предаването. Горбачов бърса сълзите си и при загатна за брачната половинка му Раиса. Зазвучаха акомпаниментите на песента „ День Победы “, Деси, солистката на „ Ку-Ку бенд “ запя песента с необикновено чист глас. Лицето на Горбачов се промени. Той затвори за момент очи. Разплака се, сълзите му се стичаха постепенно по време на песента. Извади бяла кърпичка и ги попи... В очите на неколцина присъстващи също проблясваха сълзи. „ Тези момчета ми бръкнаха в душата...Това в действителност е най-хубавото, най-човешкото осъществяване което съм слушал на песента „ День победы! “ Винаги съм мечтал да чуя тази ария без военни тръби и фанфари. На 9 май съм на церемониал, по-късно на огромен банкет. Но подаръкът, който ми направихте с това осъществяване обаче, не може да се съпостави с нищо. Вие доста ме развълнувахте. Не съм очаквал, че ще ми поднесете толкоз страсти “, сподели Михаил Сергеевич зад кулисите. „ Как няма да осъществим песента добре. Две години в казармата това съм свирил. Мислих да провеждам даже боен хор. Радвам се, че се получи “, показа шефът на бенда Евгени Димитров-Маестрото. „ Имате превъзходен бенд и ще се приготвя да пея с него, когато ви гостувам през 2005 г “, даде обещание тогава Горбачов на Слави.

Така той загатна да се видят още веднъж, както самичък написа тогава в книгата за посетители. „ За мен беше чест, че ми гостувахте, господин президент ", сподели на сбогуване Дългия и се изпъна като боец, след което му се поклони. Публиката в студиото като по команда стана на крайници, с цел да изпрати с аплодисменти и бурни овации индивида, трансформирал света.



Разменените дарове


Пет минути преди шоуто водачът Александър Томов не знаеше, че Михаил Горбачов ще подари на Слави единствения образец снимка от скъпа фамилна сбирка. На фотографията е обичаната му брачна половинка Раиса със фамилията. Горбачов изясни, че на остарялата снимка са жена му, щерка му Ирина, шурей му Анатолий и огромната му внучка Ксения. Тази фотография му била обичана, все пак той я подари на Слави надписана.

„ Казах му единствено, че е признато на водещия да се подари нещо “, бяха думите на Томов. Слави също измислил самичък дара си за Горбачов – урна с пръст от долината на мъртвите в Плевен, погребала хиляди съветски бойци. Навръх Великден той и сценаристът Росен Петров се разхождали към „ Панорамата “ в града. Слави се навел и гребнал шепа пръст в кутийка. Така се родила концепцията за забавен подарък с българска изстрадала земя. Дългият и Горби си размениха дарове със мощна символика и персонален сантимент.

О` Шипка!

Разговорът бе в разгара си. И тъкмо в този кипеж Горбачов и Слави ме не помниха. Напълно бяха изключили, че споделят с помощта на мен. Те просто си приказваха, а аз трябваше да съумявам да превеждам мислите им преди да ги изрекат!!! Ставаше все по-напрегнато. Говориха бързо...В един миг Горбачов изрече „ О` Шипка “! В бързината го преведох като „ ошибка “, което значи „ неточност “. Звучат изцяло еднообразно и в светкавичния диалог сред двамата не съумях да догоня смисъла....И, ето я – грешката в ефир! „ Ошибка “ вместо „ О` Шипка “. Да, това бе неточност при превода, признавам. „ Изгубени в превода “, само че кой извлече изгода от това? Малко след този гаф се появи пицария „ О` Шипка “! Една фонетична неточност докара до комерсиална марка, които несъмнено би трябвало да ми дават % от облагата поради измисляне на името! Шегувам се, несъмнено! Стресът при симулантния превод е огромен. Напрежението и отговорността са неимоверни. Мисълта ми би трябвало да върви паралелно с тази на събеседниците. Човекът не е машина, човешко е да се бърка... Въпреки това в студиото грешката се одобри за хумореска, а историята я запомни с положително или с неприятно, към този момент няма значение. Важното е, че когато влезете да хапнете нещо в заведенията за хранене „ О` Шипка “ знаете кой е " кръстникът "!

На прощаване в гримьорната на Би Ти Ви единственият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов даде обещание на Слави Трифонов, че при идващото си посещение в шоуто ще пее дружно с бенда. Горби даже призна, че непрестанно пеел на Раиса без да знае и нотка. Накрая го качиха в автомобила и кортежът скоростно потегли по бул. „ Витоша “. „ Имаме частна среща “, изясни тогава Александър Томов. На тази строго секретна среща мен не ме взеха, макар желанието на Горбачов, който за трети път на сбогуване ме целуна още веднъж. Докато всички взимаха подписи на книгата му, аз демонстративно и с лек намек му подадох един цялостен необработен лист ярко зелени купони, с които пазарувахме през 90-те...На тях той написа: „ Оленьке с любовью! “ /„ На Оля с обич “/.

Горбачов тогава и в този момент:

2002 г:

„ Имам положителни усещания от политиците ви, те са забавни ", съобщи тогава някогашният руски президент след среща с тогавашния началник на Народното събрание Огнян Герджиков. Преди това гостът вечев се бе видял с президента Георги Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски. Тогава бащата на Перестройката беше на мнение, че е по-добре България и Русия да вървят дружно към обединяването на Европа, само че е разбираемо, в случай че скоростта им е друга. Трябвало да се търси асоциирано участие на Русия в Европейски Съюз, както и метод страната да взе участие при разисквания на проблемите, с които НАТО се занимава, съобщи Горбачов тогава.

„ Поради огромната разлика във възрастта с Герджиков, употребявайки термина на Хрушчов, споделих, че „ към този момент се прибирам от панаира “, обаче няма да бързам, “ се усмихна гостът. Горбачов прегледа пленарната зала, а Герджиков удари звънеца, с който откриваше съвещанията. Зала „ Средец “ на „ Шератон “, бе тясна за искащите да чуят лекцията на Горбачов. Още в самото начало Жельо Желев изнесе слово за него. Присъстваха Соломон Паси, Димитър Попов, Любен Гоцев, Стоян Денчев, Емил Кюлев, вдовицата на Петър Дертлиев- Петя, синът на Андрей Луканов- Карло. Церемонията приключи с сключване на Споразумение за съдействие сред водачите на Социалдемократическата партия на Русия и на Евролевицата – Горбачов и Александър Томов.

В наши дни:

Темата на първата обществена изява за толкоз години на видния политик, който възглавяваше Международният публичен фонд за обществено – стопански и политически проучвания, беше „ Човекът ли трансформира историята или историята трансформира индивида? ”. Според последната му лекция на 30.03.2013 „ Федерацията е оптимална форма за преустройството на Русия ”. Това са негови думи...

" Мисля, че въпреки всичко ни би трябвало федерация... Не можем да подценяваме многообразието, което е съставка от нашата федерации. Многообразието на хората, народностите, националностите, културните особености ", - сподели Михаил Горбачов.

На лекциите си Горбачов интензивно приканва към обединяване. „ 120 партии са регистрирани до този миг, и всички ние – леви, десни, комунисти, социалисти би трябвало да избегнем разкола и в полза на обществото е належащо обединяване и взаимоотношение за вярното действие на всички системи на демокрацията! ”, бяха думите му.

Бащата на Перестройката Михаил Сергеевич Горбачов направи обществено самопризнание за грешките си в живота и в ръководството, аз също – за грешката позволена с него в ефир. Сега сме квит!

Светлина на душата му и да почива в мир....R.I.P.

Автор: Оля Ал-Ахмед
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР