„Михаил Горбачов е една сложна и трагична фигура, тъй като

...
„Михаил Горбачов е една сложна и трагична фигура, тъй като
Коментари Харесай

Димитър Иванов: ВИС и СИК видяха кое как се прави от легитимните групировки

„ Михаил Горбачов е една комплицирана и трагична фигура, защото си самовъзложи, а и одобри наложена му извън задача, да промени Съветския съюз по модел на развититето на западни демокрации, без да има субективната опция да го направи “, това сподели в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов “ по NOVA NEWS Димитър Иванов, някогашен шеф на Шести отдел на VI ръководство на Държавна сигурност.

Според него това е била нереализуема задача и цитира някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който е описал опита за реализирането ѝ като качване на аероплан, без да има писта за кацане.

Бившият шеф на Шести отдел съобщи, че Държавна сигурност не е била индивид на политически дейности, не е могла да взема решение сама каква политика да организира и какви съответни репресивни акции да прави. Тя е била подчинена на Централен комитет на Българска комунистическа партия и на нейните държавни органи – Министерски съвет и министъра на вътрешните работи.

А перестройката на Горбачов е била с ниско утвърждение в средите на сигурността, тъй като са разбирали, че без проект, без управление на този проект, без нужните средства, тази перестройка не може да се организира.

В инкубатора на българската перестройка по кабинетите на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност се програмират новите милионери. Планираното сриване на системата и прехвърлянето на държавната собственоств частни ръце изважда на напред във времето новите герои. Прохождащият български капитализъм налива основите на трибуквените стопански групировки.

Димитър Иванов бе безапелационен, че хората от Първо не са имали взор към този развой, тъй като техните функционалности са извеждали концентрацията и активността им зад граница, само че с дребни изключения, като военачалник Любен Гоцев, който е бил извънредно сръчен, само че във връзка с службите за сигурност е имал лимитирани знания.

Той осведоми, че в началото са зародили законни частни формирования като Мултигруп, Туристспортбанк, Трон, Първа частна банка и още няколко други, а по-късно са пристигнали СИК и ВИС.

" Те видяха от законните групировки кое по какъв начин се прави. Тръгнаха по най-малката линия на противодействие - овладяха уличната престъпност, набиха и разгониха сводници, контрабандисти по границата, овладяха техните действия и считаха това за патриотична активност ", добави още Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР