Михаела Филева с нов хит. Песента се казва 100 на

...
Михаела Филева с нов хит. Песента се казва 100 на
Коментари Харесай

Българските хитове - да пееш като котето на Ози. Предпочитаме Имелда Мей

Михаела Филева с нов шлагер. Песента се споделя „ 100 на 100 “. Пред няколко медии „ звездата “ непретенциозно признава, че в действителност става дума за шлагер. Бре, викаме си ние, група овехтели рокаджии, това ще да е продължение на традицията тази мома всякога да вади шлагери... И се червим, тъй като и Мадона не ги може чак по този начин тия работи.
Рокаджиите, естествено, не схващат нищо от съвременни поп творби. Още сме на вълна Джими Пейдж, Джими Хендрикс, Ян Гилън, Робърт Плант, Дейвид Бауи, Джанис Джоплин, Ан Уилсън, Стиви Никс и прочие динозаври.

Но Филева, а и освен тя, е от българските мега звезди, които каквото и да пипнат – става шлагер. Преди дни едно друго кифле и то се появи с нов шлагер. Писала си го сама и го посветила на обичания си - широкоплещест футболер. Човек се чуди: да се простреля или да емигрира... А може би да вземе пушката, като в онази ария на Джими Хандрикс и да потърси правдивост... Сашо и Деси по бТВ през ден показват някакви хипер, гранде звезди, които създават шлагер след шлагер, както кокошки снасят яйца. Ще рече човек, че международната промишленост за песни-еднодневки се е преместила в България...

Да напомним: Хит е известно музикално (или друго) произведение, заело първо място в шлагер церемониал. Хит е също музикално произведение, станало известно и доста слушано. Hit на британски значи удар, триумф.

Как новото произведение на Филева се вмества в това определение, не се сещаме. Но да е жива и здрава. Ето какво е споделил Ози Озбърн, един дъртак от позападналата група Black Sabbath за Лейди Гага: „ Лейди Гага безспорно е надарено момиче и може би един ден ще стане новата Мадона. Но не забравяйте, че остарялата Мадона към момента е в огромна игра. Фактът, че сега мълчи, не значи нищо: незабавно щом Мадона издаде нов албум и изнесе няколко концерта, преждевременните звезди може да угаснат. Дискът на Лейди Гага не е задоволително добър, с цел да подлуди целия свят. Присъства обаче по всички телевизионни канали, във вестниците и в интернет - човек може да си намерения, че става дума за 10 диска! Джъстин Бийбър е бебе с китара: по метода, по който я държи, е ясно, че той не знае по какъв начин да употребява това знамение... Трябва да сте по-скромни, деца! По наше време, в случай че не бяхте равни на Елвис във вокалите и Джими в свиренето на китара, вие не съществувахте. Днес пеете като моята котка и свирите на китара по същия метод! "

Може би в случай че Ози Озбърн бе имал щастието и шанса да чуе новия шлагер на Филева, несъмнено щеше да отпише Мадона, а Лейди Гага да не я спомене изобщо. Но единствено ние, българите, сме ощастливени да чуем, че нещо е станало шлагер, преди още да е чуто от публиката. А тя, публиката, е подложена на тежки тествания да я облъчват с Филева и сътрудници и да я убеждават, че би трябвало да благодари за огромния си късмет…

Ленард Коене писал песента „ Hallelujah “ няколко години, а текстът избирал измежду десетки стихотворения, като основал 80 разновидността, преди да стигне до окончателния. Коен, обаче, очевидно не е бил талантлив, колкото нашите реализатори, макар че „ Hallelujah “ е измежду песните с най-вече кавъри...

Ейми Уайнхаус получава първото самопризнание на критиците 7 години след започване на музикалните си изяви. И макар триумфа на първия си албум не е удовлетворена! Сама признава това, драги български мегаедикаквиси.

В България поп музиката се развива и съществува по същия метод, по който съществува цялата страна. Няколко кръга държат монопола върху основаването, издаването, разпространението и осребряването на поп продукцията. По какви критерии става това – цялостна загадка. Важното е да имаш поддръжката на верните хора. Това можеше да не ни визира, в случай че не формулираше усета на аудиторията. За клубовете, питейните заведения и нощните заведения даже не загатваме, тъй като там участниците са по лист, спускан от който би трябвало. Това убива общата музикална просвета, само че на кой му пука. Хората не виждат милионите, пищова и златните кюлчета на премиера в чекмеджето, та ще се занимават с поп бизнеса. Само че той убива още в зачатък естетичния усет, който медиите би трябвало да възпитават у публиката. Особено неприятно това се отразява на децата, които са принудени да слушат обикновени песнички, артикул на обикновени и бездарни създатели, изпълнени от обикновени и бездарни артисти, представяни им за супер готини. Разбира се има изключения и тъкмо те потвърждават казуса.

Песента на Михаела Филева „ 100 на 100 “ не е шлагер. Но ще бъде пробутана на тийнейджърската публика и на непретенциозния консуматор. Ще се излива шербет върху Филева, а тя даже може и да си повярва. Което е подло, тъй като се заблуждават и създателите, и публиката. Остава ни вярата, че достъпът до международни и европейски мостри дава опция да се съпоставя. С времето младите ще стартират да отсяват зърното от плявата. Но не всички. Някои ще останат на това равнище, тъй като е по-лесно, а и по този начин диктува чалга моделът. Манипулиране посредством монопол върху медиите и пазара. Затова български музиканти от тези жанрове рядко са познати в света. За разлика от тези в жанра " класика ", където не можеш да пробутваш нискоразрядните си „ креативен “ нелепици.

Някои ще ни упрекнат, че не сме профи, с цел да даваме оценки, само че сме слушатели. Както си споделяме мнението за филми, книги, театрални спектакли - имаме право да го вършим и за музикантите.

И като стана дума за същински музиканти, не е неприятно Филева и компания да чуят някое парче на ирландката Имелда Мей. Просто, с цел да усетят удоволствието от добре свършената работа…

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР