Миграцията и Шенгенса били основните теми в разговора на държавния

...
Миграцията и Шенгенса били основните теми в разговора на държавния
Коментари Харесай

Радев след срещата с Новак: Темата за Западните Балкани остава приоритетна

Миграцията и Шенгенса били главните тематики в диалога на държавния Румен Радев с президента на Унгария Каталин Новак.

„ Присъединяването към Шенгене значим приоритет за нашата страна - покрили сме всички критерии и то от дълго време ", сподели Радев след срещата и добави, че съгласно него това може да стане до края на годината.

„ Европа направи неприятен избор и взе неприятно решение, когато не даде своя позитивен отговор за присъединението на България и Румъния към Шенген “, съобщи на собствен ред Каталин Новак.

Тя се надява колкото се може по-бързо двете страни да влязат в Шенгенското пространство, а Унгария ще оказва помощ за присъединението, увери Новак.

Двамата са разговаряли и за спора сред Русия и Украйна.

" Решението няма да пристигна с повече оръжия, а с повече воля за разговор и дипломатически старания за деескалация и преустановяване на бойните дейности ", съобщи още Румен Радев.

Той акцентира, че и тематиката за Западните Балкани остава предпочитана, както и ролята на Европейски Съюз за оправянето на страните от Западните Балкани с отрицателните резултати от рецесиите и войната в Украйна. По думите на Радев това би трябвало да става при условия, че тези страни следват поети задължения към европейските полезности и правилата на добросъседство и съдействие.

По-рано през днешния ден президентът посрещна Каталин Новак, която е на посещаване у нас с публична гала на пл. „ Св. Ал. Невски “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР