Мигрантският натиск на гръцко-турската граница показва ясни дефицити на европейската

...
Мигрантският натиск на гръцко-турската граница показва ясни дефицити на европейската
Коментари Харесай

Президентът Радев: Албания е готова да започне преговори за членство в ЕС

Мигрантският напън на гръцко-турската граница демонстрира ясни дефицити на европейската политика в тази област. Кризата води до тревожни проблеми на Балканите, съобщи при визитата си в Албания българският президент Румен Радев. След срещата си с албанския президент Илир Мета, по чиято покана е формалното държавно посещаване, Румен Радев съобщи, че Албания е подготвена да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Един от главните критерии за българската поддръжка е признаването на българското национално малцинство в Албания, уточни Радев и прикани на идното броене на популацията в страната да се даде опция за демокрактично волеизявление на българското малцинство.

България смята, че Албания е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, съобщи Румен Радев след срещата си на четири очи с албанския си сътрудник Илир Мета. Българският държавен глава добави, че измежду главните критерии за поддръжката ни е и признаването от албанския парламент през 2017 година на българското нацинално малцинство, което по данни на записаните сдружения на българите в Албания наброява над 100 хиляди души.

Двамата президенти разясниха мигрантския напън от последните дни на турско-гръцката граница. Според Радев протичащото се демонстрира ясни дефицити на европейската политика в тази област. Мигрантската рецесия води до тревожни проблеми в нашия район, уточни президентът.

Президентът на Албания Илир Мета означи, че с разрешаването на мигрантската рецесия би трябвало да се ангажират всички страни от Европейски Съюз и НАТО, тъй като въпросът е както филантропичен, само че визира и сигурността. Не би трябвало да се изпуска контролът върху обстановката, без да се заплашва животът на мигрантите, уточни Мета.

Делегациите на България и Албания са разискали по време на срещата си задълбочаване на съдействието сред двете страни в търговията и стопанската система. И двамата президенти считат, че това съдействие е невероятно без построяването на Коридор номер 8 сред Адриатическо и Черно море, който съгласно Румен Радев няма опция за нашия район. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР