Мигранти, които се опитват да стигнат до Обединеното кралство, пресичат Алпите пеша

...
В ъгъл на италианските Алпи опашка от суданци и афганистанци
Коментари Харесай

В ъгъл на италианските Алпи опашка от суданци и афганистанци сменят сандалите си с туристически обувки и сменят джапанки със здрави маратонки, които се подготвят, надяват се те, за своя поход към свободата.

Те са днешните пристигнали - около 150 - в импровизиран лагер в живописния град Оулкс, обслужван от местни доброволци. Те раздават дарени палта на мигрантите, за да им помогнат да оцелеят при планинските температури по време на тежкото пътуване, което предстои.

Защото дори тук, след като сте стигнали до Италия от цяла Африка и Близкия изток, тези групи от предимно млади мъже искат да отидат във Франция и извън нея. Повече от 130 000 мигранти са влезли в Италия тази година - почти двойно повече от същия период през 2021 г., след вълна от пристигащи с лодки до южния италиански остров Лампедуза.

Броят на пътуващите на север до границата с Франция се е удвоил през последните няколко месеца. Но френските власти задържат и отблъскват обратно мигранти без документи, след като въведоха отново контрол на границата си с Италия, суспендирайки части от разпоредбите за свободно движение в Шенген.

Съдът на Европейския съюз наскоро постанови, че отблъскванията нарушават правото на ЕС и че задържаните мигранти трябва да подлежат на официално решение за връщане, като добави, че принудителното извеждане трябва да бъде само "последна мярка."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР