Миглена има опит. Точно преди пет години по-големият й син

...
Миглена има опит. Точно преди пет години по-големият й син
Коментари Харесай

Проверка на Фрог: Колко „струва“ първият учебен ден на един първокласник?

Миглена има опит. Точно преди пет години по-големият й наследник – Симеон, прекрачва учебния предел за първи път. Тогава фамилията е изхарчило 315 лв. в подготовка за първия образователен ден. Дали пет години по-късно ще бъде по-скъпо?

 

И макар че учебниците на първолаците са безвъзмездни, а униформата, характерен знак на учебното заведение, към този момент е платена авансово, на първата родителска среща Миглена получава лист, по който тръгваме на „ лов “ преди 15 септември. Той включва раница, тетрадки, училищен принадлежности, състезателен екип и обувки.

 

Майката на Петър и Симеон прави съпоставяне: Днес, пет години по-късно, някои от нещата, нужни за един първокласник, са двойно по-скъпи, други обаче не са поскъпнали фрапантно.

 

Влизаме в книжарницата и разбираме, че всяка тетрадка коства сред 0,50 ст. и левче, а тези с твърди и първокласни корици и с по-голям брой листи прескачат даже 5.00 лева Така за писалищен материали, тетрадки, блокчета, писалки и други сходни принадлежности броим към 70-80 лв..

 

Една от най-основните покупки си остават раниците. Цените им са доста разнородни, а сега положителната вест е, че има и съществени промоции. От 25,00 до 160 лева коства ученическа раница според от марката, от това дали е твърда вид кутия, или мека, дали е с ергономичен тил, колелца и така нататък Хит са и офертите, които оферират ученическа раница и маркови маратонки на цена от 100 лева, само че пък те бързо се изчерпват и към този момент с останали единични бройки… За раница, състезателен екип и обувки сметката ни е 200 лв.. Въпреки че Петър през множеството време ще бъде с униформа, момчето се нуждае и от няколко тениски и панталонки. В магазина за облекла сметката ни е 80 лв..

 

Утре заран Миглена и Петър ще отидат и до близкия цветарски магазин, откъдето ще изберат най-чудното цвете за първата учителка в живота на Петър. Там майката планува да оставят към 15 лв..

 

Ето какво демонстрират „ касовите бележки “:

 

100 лв. за униформа

80 лв. за училищен принадлежности

200 лв. за раница, състезателен екип и обувки

80 лв. за облекла

15 лв. цвете

 

Така най-после на пазара равносметката е следната – за най-необходимите неща с обикновено качество фамилията на Миглена е платило общо 475 лв..

 

Тя споделя обаче, че за разлика от преди пет години, тази път страната подкрепя всички първокласници с еднократна помощ от 300 лв. /по 150 лв. за всеки срок/. Такава помощ получават и осмокласниците. До преди две години обаче помощта беше въз основата на приходите на фамилията. Това създаваше известно разделяне, също като при детските надбавки, и мнозина първокласници не получаваха поддръжка за първия образователен ден.  

 

„ Разходите на родителите обаче не стопират до това да се обезпечат единствено тетрадки, учебници, пособия и облекла за първия образователен ден. Те са целогодишни. Освен това не са единствено в 1. и в 8. клас, тогава, когато се предлага някаква финансова поддръжка за фамилиите. Разходите са в границите на 12 години и с всяка последваща година, те се усилват “, изясняват експерти.

 

И до момента в който на следващия ден Петър ще чуе звука на учебния звънец за първи път, а Симеон – за пети, то Миглена и брачният партньор й ще продължат да чуват цяла година звука на изсипващи се пари. Но нали децата са нашето бъдеще, всяка цена си заслужава…

 

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР