Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба. За първи път

...
Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба. За първи път
Коментари Харесай

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба

Мигел Диас-Канел е новият президент на Куба. За първи път от 1959 година насам президентът не е от семейството Кастро.

За 57-годишния граждански, който до момента беше първи заместник-председател на Държавния съвет, са дали своят вот 603 от 604 депутати, удостовери пред Народното събрание председателката на Централната изборна комисия Алина Балсейро, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според кубинската конституция ръководителят на Държавния съвет е по едно и също време глава на страната и държавното управление. Той се избира за период от 5 години.

Досегашният вицепрезидент беше единственият претендент да наследи Раул Кастро отпред на страната. Раул беше президент два мандата в продължение на 10 години. Преди него безспорен водач на Куба беше Фидел Кастро.

Мигел Диас-Канел е и първият държавен глава на Куба, роден след революцията. Той е инженер по обучение, само че през целия си живот е бил партиен функционер.

Постът първи заместник-председател на Държавния съвет, втори по значителност в страната, ще заеме Салвадор Валдес Меса, 72-годишен синдикален водач и почитан кадър на ръководещата Кубинска комунистическа партия. Общо в 31-членният Държавен съвет на Куба ще бъдат включени 13 нови лица, както се очакваше.

След революцията от 1959 година до 2006 година Куба беше ръководена от Фидел Кастро, който съумя да устои на враждебността на Съединените щати макар разпадането на Съветския съюз. След като пое властта от брат си, Раул Кастро стартира поредност от в миналото немислими промени, като отварянето на стопанската система за частна самодейност и доближаването със Съединени американски щати.

Досегашният кубински президент ще резервира функционалностите си на общоприет секретар на авторитетната комунистическа партия до 2021 година, когато би трябвало да бъде на 90 години.

Очаква се през идните дни да бъдат назначени министрите в новото държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР