МИГ-Тунджа подписа нов договор за изпълнението на пpоект Подготвителни дейности

...
МИГ-Тунджа подписа нов договор за изпълнението на пpоект Подготвителни дейности
Коментари Харесай

МИГ – Тунджа спечели проект за разработване на нова Стратегия за водено от общностите местно развитие

МИГ-Тунджа подписа нов контракт за осъществяването на пpоект „ Подготвителни действия за създаване на локална Стратегия за водено от общностите локално развиване (ВОМР) за програмен интервал 2023-2027г. “, заяви ръководителят на сдружението и зам.-кмет на Община „ Тунджа “ Светозар Грозев.

Повече от 10 години тя действа сполучливо на територията на община „ Тунджа “. При осъществяването на новия план ще бъде основана Местна инициативна група с нова територия на деяние, която ще обгръща обитаемоте места на община „ Тунджа “ и три прилежащи села от община Сливен - Крушаре, Бозаджии и Чокоба. Новата територия ще включва общо 47 обитаеми места с обща бройка на популацията 25 665 поданици.

По плана следва да бъде създадена Стратегия за ВОМР, с която ще се кандидатства за финансиране по Интервенция „ Изпълнение на интервенции, в това число действия за съдействие и тяхната подготовка, определени в границите на тактиката за локално развиване “ от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027г.

МИГ - Тунджа още веднъж ще създаде Стратегия, която да се финансира освен от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, само че и от Европейския фонд за районно развиване по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ и Програма „ Околна среда “ и от Европейския обществен фонд плюс по Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Програма „ Образование “.

Основната цел на плана е създаване на локална Стратегия за ВОМР за програмен интервал 2023-2027 година

Специфичните му цели включват основаване на Местна инициативна група с територия на деяние 47-те обитаеми места, които включват територията на община „ Тунджа “ и прилежащите три села от община Сливен – Крушаре, Бозаджии и Чокоба.

В хода на плана ще бъдат осъществени изследвания и разбори на целевата територия, нужни за подготовката на Стратегията за ВОМР. Други характерни цели са разпространение на процеса на създаване на Стратегията измежду локалните общности от целевата територия на проекта; поощряване на включването на локалното население в създаването и бъдещето използване на Стратегията за ВОМР и придобиване на умения и основаване на потенциал за действието на МИГ, подготовката и използването на Стратегия за ВОМР през новия програмен интервал.

Проектът включва и действия като разпространение на процеса на създаване на Стратегията за ВОМР; образование на локални водачи и заинтригувани страни; изследвания и разбори на територията; подготовка на тактиката за ВОМР, в това число консултирането на локалната общественост по отношение на подготовката на Стратегията и съгласуваност на осъществяването на подготвителните действия и постигането на плануваните цели.

Разработената Стратегия ще даде опция на обществения, стопанския и нестопанския бранш от територията да осъществят свои капиталови планове, а локалните общности да се възползват от усъвършенстваната среда за живот и развиване на бизнеса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР