МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на

...
МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на
Коментари Харесай

МиГ-29 не могат да участват в съюзнически операции на НАТО

" МиГ-29 биха попречили естественото осъществяване на интервенция за надзор на въздушното пространство на НАТО. Аз приказвам от години, че в случай че има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да вземат участие в съюзни интервенции ".

Това съобщи пред  проф. Тодор Тагарев , някогашен министър на защитата, боен специалист и учител. 

" НАТО организира интервенция за засилен надзор на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, евентуално и на Турция, с американски изтребители, ситуирани в Румъния, с разследваща и изтребителна авиация, ситуирана на авионосните групи в Средиземно море. В тази интервенция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното осъществяване, тъй като нашите изтребители по този начин и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата " свой-чужд " и биха били обсъждани от нашите съдружници като цели ", изясни той.

Според него съюзниците на България в НАТО към този момент са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.

" За нас е казусът с неналичието на оперативна съгласуемост. Ако има някакво ясно установяване на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО , нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, само че това усложнява съюзната интервенция ненужно ".

По думите на проф. Тагарев част от казуса се дължи на Военновъздушни сили, за доста от въпросите отговорността се носи от тях:

" Защо до този миг няма решение на казуса " свой-чужд "? Политиците минават и си отпътуват. Професионалната общественост от Военновъздушни сили се пробва да хвърли виновността върху политиците за това, че казусът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на обстоятелството, че към момента не е открито решение, си е в професионалната общественост ".

Тодор Тагарев разяснява решението на водачите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария:

" Задачата е да се привлекат съдружници в нашата защита, да се отработят механизмите на взаимоотношение при възможна експанзия против нас, тя да се включи в защитата на страната и най-важното е - да подсигурява, че автоматизирано ще бъде задействан Член 5 и всевъзможни други усилвания. по тази причина тези батальонни бойни групи до момента се изграждаха от страни на съдружници, а не от страната хазаин. Сега набъбна внезапно потребността и в НАТО беше позволен разновидността тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вид, само че отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от към 1500. Ние чакаме значително наличие на нашите съдружници ".

Той акцентира, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, само че не може да се наложи в задатък едно такова решение.

 Военният специалист посочи, че Русия се е провалила в постигането на своите стратегически цели във войната против Украйна:

" Вече съвсем никой не си мисли, че Москва ще може да постави ръка даже единствено на Източна Украйна. Единствено под въпрос е дали ще успее да обезпечи сухопътен кулоар към Крим, което би било някакво достижение. Резултат, който Путин би могъл да показа за вътрешна приложимост като победа. За света към този момент е ясно, че той е боен нарушител, даже Байдън през вчерашния ден го назова касапин ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР