МиГ-21 е базиран на по-ранни съветски изтребителиМиГ-21 - първият наистина

...
МиГ-21 е базиран на по-ранни съветски изтребителиМиГ-21 - първият наистина
Коментари Харесай

The National Interest: МиГ-21 - старият руски изтребител, който просто няма да се пенсионира

МиГ-21 е основан на по-ранни руски изтребители
МиГ-21 - първият в действителност модернизиран руски изтребител от второ потомство, който продължава да служи на редица страни съвсем седем десетилетия откакто за първи път се издигна в небето. През това време цяла маса самолети по света съумяха да се появят и изчезнат, откакто изслужиха експлоатационния си живот, написа The National Interest.

МиГ-21 обаче остава изключение от това предписание. Тъй като изтребителните платформи непрестанно се усъвършенстват, с цел да бъдат в крайник със своите модерни аналози, малко на брой могат да се похвалят с толкоз дълъг живот, колкото МиГ-21.

Както означи военният специалист Стивън Уилкинсън: " Съветите мразеха това название. Те оплюха и други западни имена за своите изтребители - било то Фагот ( " макарон “, ​​МиГ-15), Faithless ( " Вероломен “, МиГ-23) или Frogfoot ( " Жабешки бут “, Су-25). МиГ-21 нямаше публично прякор на съветски език, само че беше известно именуван " Балалайка “ на името на триъгълния национален инструмент - ясна отпратка към триъгълното му крило.

МиГ-21 е основан на по-ранни руски изтребители, продължавайки линията на МиГ-15, МиГ-17 и МиГ-19.

В средата на 50-те години конструкторското бюро Микоян създаде първообраз на реактивен аероплан, обозначен като " Е-1 “. Въпреки че по-ранните руски МиГ-19 също предоставиха на руснаците свръхзвукова платформа, напредъкът в авиацията през този интервал понижи тяхната полза.

Сред оръжията МиГ-21 носеше вътрешно оръдие и от две до шест ракети, макар че самият аероплан беше създаден и влезнал в употреба по-рано. Подобно на други прехващачи от епохата, МиГ-21 имаше дребен обхват.

От 1950-те доникъде на 1980-те години Съюз на съветските социалистически републики създава повече от 10 000 МиГ-21. Чехословакия и Индия също са поръчали повече от 800 МиГ-а по лицензионни съглашения за произвеждане и трансфер на технологии.

Въпреки редица усъвършенствания, МиГ-21 имаше относително невисок коефициент на заличаване въздух-въздух. По време на интервенция " Пустинна стихия " американски изтребители смъкнаха четири МиГ-а.

Авторът Кристиан Ор обобщава за какво МиГ-21 не се показва добре: " Дори, в случай че вземем поради превъзходството в образованието на американските и израелските екипажи, както и в технологията на корпуса на самолета, най-малко част от неуспеха може да се отдаде на слабостта на дизайна. Първо, бордовият радар беше на практика ненужен, защото единствено дребна антена се побираше в носовия конус, което забавяше въздушния поток. Освен това той имаше извънредно стеснен ресурс от гориво за единствено 45 минути. За да утежни нещата, МиГ-21 не можеше да кацне с неработещ мотор, в случай че горивото ненадейно свърши в самата база - моторът сигурно беше нужен за метода за кацане.

Провалът на МиГ-21 в Близкия изток сподели на останалия свят, че руските изтребители губят позиции във въздушната конкуренция със Съединените щати.

Въпреки това, МиГ-21 продължава да се употребява от военновъздушните сили на почти четиридесет други страни - и продължава да служи в осемнадесет страни по света през днешния ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР