Мидълмарч – най-добрият британски роман за всички времена според Би

...
Мидълмарч – най-добрият британски роман за всички времена според Би
Коментари Харесай

Шедьовърът Мидълмарч от Джордж Елиът излезе в два луксозни тома

„ Мидълмарч ” – най-хубавият английски разказ за всички времена съгласно Би Би Си и най-великият разказ в историята на човечеството съгласно класацията на „ Дейли Телеграф ” от 2018 година, още веднъж е в българските книжарници. Второто издание на шедьовъра от Джордж Елиът излезе в два първокласни тома в превода на проф. Весела Кацарова и с корици от Милена Вълнарова.

Сюжетът изпраща читателя в градчето Мидълмарч, родено във въображението на авторката с мъжко име. Героите му обаче са такива, че всеки ги е срещал. Доротея Брук има благородно сърце и то непрекъснато я подтиква към саможертви. Така тя попада в брак, който се оказва капан.

Д-р Лидгейт идва в Мидълмарч с фантазии за открития в медицината, а намира... брачна половинка. Какви секрети крие Уил Ладисло и ще се впише ли в града? Колко коства дадената дума?

В „ Мидълмарч ” авторката споделя освен истории на сърцето, само че и разказва в детайли публичните и икономическите промени във Викторианска Англия. Затова литературните критици дефинират романа като гледка на бурна ера.

Преводачката Весела Кацарова виртуозно придвижва вълнуващата прозаичност на Джордж Елиът на български език. С възприятие за подробност и внимание към истинския текст Кацарова улавя същността на романа и въвлича читателя в незабравимо литературно пътешестване към XIX век.

По времето, когато разгласява първата част на книгата, Джордж Елиът към този момент е на 51 години със стабилен житейски и професионален опит. Името стои върху шест романа, голям брой преводи от латински и немски, както и на публикации за философската мисъл и настоящата политическата конюнктура. Накратко, Джордж Елиът свети с престиж във Викторианска Англия.

Но не са доста тези, които знаят, че острото перо на Джордж Елиът държи жена. Родена като Мери Ан Евънс, писателката взема решение да се изявява под мъжко име, с цел да е сигурна, че ще вземат книгите ѝ насериозно и няма да ги четат само като сантиментални истории. Този ход се оказва верен, изключително откакто скандализира света с избора си да живее с женен мъж – философа Джордж Хенри Луис.

През 1925 година писателката Вирджиния Улф отбелязва, че „ Мидълмарч ” е един от дребното британски романи, написани за зрели хора ”, а през 2018 година английският вестник „ Дейли Телеграф ” направи допитване измежду критици от целия свят за най-великия разказ в историята на човечеството. В конкуренция с „ Ана Каренина ”, „ Моби Дик ”, „ Портрет на една дама ”, „ По следите на изгубеното време ” и други шедьоври на класиката „ Мидълмарч ” зае първото място.

„ Вероятно никой различен викториански публицист не е бил толкоз високоерудиран, с цел да предприеме сходна грандиозна задача и да показа такава бурна ера в цялата ѝ многопластовост. Известно е, че Джордж Елиът е била добре осведомена в региона на историята, теологията, антропологията, философията, социологията, логиката на психиката, музиката, изкуството, а също и по отношение на всевъзможни точни науки като физиката, геологията, химията, астрономията, биологията и така нататък Най-голямата ѝ обич обаче е била литературата и тя е четяла книги в оригинал на осем езика. И всичко това е постигнала посредством безспирно самообучение през целия си живот ”, отбелязва преводачката Весела Кацарова.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР