Microsoft ще направи значителна промяна в начина на предоставянето на

...
Microsoft ще направи значителна промяна в начина на предоставянето на
Коментари Харесай

Microsoft променя коренно начина на предоставяне на актуализации за Windows: 3 неща, които трябва да знаете

Microsoft ще направи забележителна смяна в метода на даването на актуализации за сигурност и нови функционалности в Windows 11. Все още можете да очаквате пакет с актуализации през втория вторник на всеки месец (известен още като Patch Tuesday), само че вместо да се доставя като един файл с актуализации, който се усилва всеки месец, Microsoft вкарва нещо, което назовава „ кумулативни актуализации с контролни точки “.

Целта на новата идея за актуализациите е да направи месечната рутина „ по-малка, по-бърза и по-устойчива “, изключително за админите в огромни организации.

При новата система за актуализиране Microsoft може от време на време да пуска кумулативни актуализации като контролни точки. След това идващите актуализации ще се състоят от по-малки файлове с пакети с актуализации, които съдържат „ инкрементални разлики “. Това значи, че се надгражда върху предходната контролна точка, а не се включват всички промени след първичното издание – метод, който ще спести време, трафик и място на твърдия диск на потребителите и организациите, споделят от Microsoft.

По време на поддържания витален цикъл една версия на Windows може да има няколко такива контролни точки. Започвайки от Windows 11, версия 24H2, Microsoft споделя, че обслужващият стек (кодът, който ръководи процеса на евакуиране и инсталиране на актуализациите на Windows) ще може да „ сплотява всички контролни точки и да изтегля и конфигурира единствено наличието, което липсва на устройството “.

1. Актуализациите с контролни точки би трябвало да са по-малки и по-лесни за ръководство

Предимството на тази система е, че е належащо да се конфигурира единствено последната кумулативна актуализация, даже и на система, която не е била в употреба в продължение на месеци. Този дизайн също по този начин значи, че неизбежно тези пакети с актуализации стават все по-големи и по-големи всеки месец, а в този момент, когато всяка нова версия на Windows 11 се поддържа цели две години, тези пакети могат да станат много огромни.

Всеки компютър с Windows би трябвало да изтегли и конфигурира всяка от тези поредно по-големи актуализации – развой, който лишава доста време. През първите седем месеца на тази година всеки притежател на компютър с Windows 11 е трябвало да се оправи с повече от 4,8 GB актуализации. Умножете това по един милиард или повече компютри – това е доста трафик.

За разлика от това, при потребление на актуализациите в контролни точки през декември бихте могли да инсталирате 622MB пакет, който да актуализира системата. Пакетите с актуализации за идващите месеци биха били приблизително по-малко от 100 MB всеки, което би понижило общата тежест на изтеглянето с 80 % или повече.

2. Вероятно няма да забележите смяната

Вероятно няма да забележите никаква смяна, даже и откакто тя влезе в действие в Windows 11, версия 24H2. Освен в случай че не сте трансформирали настройките по дифолт, Windows ще конфигурира актуализациите от Patch Tuesday по този начин, както го прави нормално. Възможно е тези месечни актуализации да се случват по-бързо, само че даже и да внимавате доста, евентуално няма да забележите това, до момента в който първата актуализация с контролна точка не попадне в сървърите на Windows Update някъде в средата или края на 2025 година.

Историята е малко по-различна за ИТ експертите и мрежовите админи, които ръководят актуализациите за огромен брой лични компютри с Windows в корпоративна мрежа. Тези хора ще би трябвало да наблюдават контролните точки и последващите актуализации и да се уверят, че те са доставени вярно, като употребяват какъвто и да е инструмент за актуализация, който са внедрили.

3. Това въобще няма да засегне потребителите на Windows 10

За тези, които са решили да се придържат към Windows 10, актуализациите с контролни точки не съставляват проблем. Стига да сте конфигурирали последната поддържана версия на Windows 10, версия 22H2 ще продължите да получавате кумулативни актуализации в обичайния формат до датата на преустановяване на поддръжката през октомври 2025 година. Ще би трябвало да продължите да инсталирате по една от тези огромни кумулативни актуализации (последният пакет x64 е с размер към 650 MB) всеки месец.

След тази дата можете да изберете тактиката си за актуализация на Windows 10, само че без значение от това коя алтернатива ще изберете, тя няма да включва контролни точки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР