До около 80-те години на миналия век учените понякога са

...
До около 80-те години на миналия век учените понякога са
Коментари Харесай

Забранената наука: Експериментите, които са твърде опасни за човечеството

До към 80-те години на предишния век учените от време на време са провеждали жестоки опити върху хора. Така да вземем за пример през 1965 година американският психолог Джон Мани взема решение да потвърди, че половата еднаквост на индивида не се дължи на природата, а на възпитанието. Под негово управление родителите на едно момче на име Брус Реймър отглеждат детето по този начин, като че ли то се е родило момиче. В последна сметка този опит довежда до съществени психологични проблеми за момчето и то изцяло губи вяра за благополучен живот. Днес сходни опити са невъзможни – хората са срещу даже учените да опитват даже върху животни. Но какво щеше да стане, в случай че тези забрани не съществуваха? Какви ужасяващи опити щяха да могат да организират учените?

Учените на драго сърце биха създали някои ужасни опити, само че те са неразрешени по етични аргументи

Потребители на Reddit разказват типовете опити, които са се провеждали и биха се провеждали при липса на етични рамки. След прочитането на тези мечти човек може да изпадне в смут от това, на което човечеството е способно в името на науката.

Как се появяват серийните убийци

Един от тези консуматори счита, че учените биха могли да основат клонинг на един от многото серийни убийци. Клонингът би имал всички психически отклонения, които могат да бъдат наследени от фанатика. Той трябвало да бъде даден на образцово семейство и да се види какво ще се получи. Експериментът би посочил кое въздейства повече от всичко друго върху незаконните пристрастености на индивида: средата или гените?

Американският сериен палач Тед Бънди

За да бъдем почтени, този опит би бил сложен за осъществяване освен по етични аргументи. Би било доста мъчно да се следи животът на клонинг без уместно наблюдаване. А основаването на човек, който може скрито да прави кървави убийства, би било прекомерно рисковано.

Най-значимият език в света

Друга концепция за извънредно неетично изпробване с деца е те да бъдат държани в цялостна изолираност. Средновековният император Фридрих II към този момент е направил сходен опит. Той заповядал две деца да бъдат държани в изолираност от останалия свят, с цел да разбере какъв език ще приказват. По този метод владетелят е желал да разбере кой език е главният език на човечеството.

Средновековни деца

От единствено себе си се схваща, че опитът се е провалил, тъй като бебетата са умрели, защото никой не се е грижил добре за тях. Дори и да бяха оживели, опитът щеше най-вече да потвърди, че децата се нуждаят от социализация, с цел да могат да приказват.

Съвременните учени теоретично биха могли да създадат сходен опит, с цел да следят развиването на децата в изолираност. Но никой в никакъв случай не би го разрешил, тъй като това е едно от най-нехуманните неща, за които можем да се сетим.

Олимпийски игри с допинг

При неналичието на такива рамки човечеството би могло да организира Олимпийските игри на стероиди. Ако всеки състезател вземаше допинг, щяхме да разберем на какво в действителност е способно човешкото тяло. Почти всички международни спортни върхове щяха да бъдат счупени.

Възможно е от дълго време да сме знаели какъв брой мощен става човек на стероиди. Допингът на Олимпийските игри сигурно се употребява отдавна – просто спортистите одобряват субстанции, които не са известни на лекарите.

Под въздействието на допинга човешкото тяло може да покаже същински чудеса

Бъдещите олимпийски игри на стероиди може да бъдат проведени за сметка на американския милиардер Питър Тийл, прочут като един от основателите на платежната система PayPal. Планира се на всички участници да бъде позволено да одобряват каквито и да е субстанции, с цел да подобрят представянето си. Тези зрелищни надпревари се чакат още през 2025 година Ще ги чакаме ли?

Генетично модифицирани животни

В доста страни опитите с животни се считат за жестоки. Но вследствие на тези опити е допустимо да се основат животни, които са доста потребни в живота.

Така да вземем за пример посредством генно инженерство може да се сътвори порода кучета, които виждат в инфрачервения набор. С тази дарба те биха могли бързо да откриват хората под руините след опустошителни трусове.

Генетичното инженерство може да помогне за основаването на ненадминати избавителни кучета

Но такива опити може да се проведат в близкото бъдеще. В някои страни като Южна Корея опитите с животни са позволени. През 2007 година там се родиха светещи в тъмното котки, за които е по-малко евентуално да бъдат блъснати от водачи в тъмното.

Раждане на дете в космоса

Един от потребителите предлага учените да изпратят бременна жена в космоса. Тя би родила бебе в галактическата станция, а учените биха могли да следят развиването му надалеч от Земята. Добре би било опитът да обхване няколко генерации хора, с цел да може да се изучи дълготрайното влияние на космоса върху човешкия организъм.

Никога до момента не е имало бременни дами в космоса, това е прекомерно рисковано

Такъв опит сигурно ще бъде извършен и в бъдеще. Не бива да се не помни, че след няколко десетилетия човечеството се надява да полети до Марс. Илън Мъск, създателят на SpaceX, счита, че хората, които са потеглили към Червената планета, в никакъв случай повече няма да се върнат на Земята.

Хибриди сред хора и животни

През първата половина на XX век руският зоолог Иля Иванов се пробва да сътвори хибрид сред човек и маймуна. По време на опитите си той изкуствено опложда женски примати с човешка сперма. Опитва се също по този начин да оплоди жена с маймунско семе. Експериментите приключили с крах.

Този тип опити през днешния ден са неразрешени, тъй като могат да доведат до раждането на ненормални живи същества, обречени на страдалчество. Но някои групи откриватели организират опити, които са на ръба. Така да вземем за пример през 2023 година китайски учени съумяват да основат хибрид сред човек и прасе – те карат човешките бъбреци да порастват в животното. След триумфа ембрионът е бил погубен.

Свинският ембрион е доста сходен на човешкия ембрион

Смята се, че развъждането на човешки органи в животни ще реши казуса с дефицита на донорски материал. Потенциално това може да избави милиони животи, само че учените работят извънредно внимателно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР