Microsoft, съвместно с разработчика на квантови компютри Quantinuum обяви разработването

...
Microsoft, съвместно с разработчика на квантови компютри Quantinuum обяви разработването
Коментари Харесай

Нова ера в квантовите изчисления: Microsoft се научи как ефективно да коригира логически грешки в кюбитите

Microsoft, взаимно с разработчика на квантови компютри Quantinuum разгласи създаването на методология, която доста понижава % на неточности при осъществяването на квантови логаритми.

Решението на Microsoft освен понижава честотата на грешките, само че и разрешава да се поправят грешките. Това открива пътя към комерсиални квантови системи и нова епоха в изчислителната техника.

Съвременните квантови платформи са податливи на така наречен „ шумове “ и заради това изчислителните неточности при тях са неизбежни и многочислени. Например, съгласно разбора на експерти от Гугъл, всеки логичен кюбит би трябвало да се състои от 1000 физически кюбита, с цел да се реализира изцяло безгрешно пресмятане. По този метод един търговски важен квантов компютър от 1000 логичен кюбита, върху който ще се извършват логаритми би трябвало да се състои от 1 милион физически кюбита. Това би било безумно скъпо и неефективно, твърдят от Microsoft.

Несъответствията (грешките) сред заплетени кюбити. Несъответствията се разкриват посредством сравняване на изображенията от всеки кюбит в двойката и всички съществуващи разлики се появяват като точки в централното изображение сред всяка двойка.

„ Простото увеличение на броя на физическите кюбити с висок % на неточности без да се усъвършенства този % е неефикасно, тъй като ще докара до огромен квантов компютър, който не е по-производителен от преди. Когато се употребяват физически кюбити с задоволително качествена продуктивност със профилирана система за надзор и диагностика, с цел да се задействат виртуални кюбити – единствено тогава увеличението на броя на физическите кюбити води до мощни, устойчиви на неточности квантови компютри, които могат да правят по-дълги и по-сложни калкулации. “

казват Денис Том, общоприет управител на Azure Quantum и Криста Своре, вицепрезидент на Advanced Quantum Development в Microsoft

С други думи, нужни са решения, които ще спомогнат за понижаване както на % на грешките на физическите кюбити, по този начин и на логическите кюбити.

Това ще разреши основаването на логичен кюбити от по-малко на брой физически кюбити и по-бързо ще докара до появяването на търговски значими квантови системи.

Използвайки платформата за квантов йонен капан на Quantinuum и патентования процесор H2 на Quantinuum, изследователският екип съумя да комбинира 30 физически кюбита в 4 високонадеждни логичен кюбита. Върху тези 4 кюбита са изпълнени над 14 000 логаритъма и по време на обработката не е зародила нито една неточност. Отделни опити бяха отдадени на коригирането на неточности на логическите кюбити, без да се унищожава тяхното положение. По мнението на ръководителите на опитите, това е пробив и начало на нова епоха на квантовите калкулации.

Това е стъпка в вярната посока за квантовите калкулации. Все още има доста проблеми, които би трябвало да бъдат решени, а по-късно и необятно внедрени, само че теоретично компютър със 100 такива логичен кюбита към този момент може да бъде потребен за решаването на някои проблеми, до момента в който система с 1000 кюбита, съгласно Microsoft, „ може да обезпечи комерсиално преимущество “.

Документът на Microsoft за проучването е свободно наличен на следния линк.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР