Microsoft преработва сделката с Activision, за да получи одобрение от Обединеното кралство

...
Създателят на Call of Duty Activision Blizzard ще продаде правата
Коментари Харесай

Създателят на Call of Duty Activision Blizzard ще продаде правата си за стрийминг на Ubisoft Entertainment в нов опит да спечели одобрението на анти- тръстов регулатор за продажбата му на Microsoft за 69 милиарда долара, последното голямо препятствие пред сключването на една от най-големите сделки в историята на технологиите.

Акциите на Activision се търгуваха с 1,1% по-високо, докато Microsoft се повиши с 0,7% преди обяд в Ню Йорк. Акциите на Ubisoft, регистрирани в Париж, затвориха с 8,8 процента по-високо, най-големият ръст на общоевропейския индекс STOXX 600.

Регулаторите на конкуренцията в Обединеното кралство отговориха, като започнаха ново разследване на обновената оферта на Microsoft.

Органът за конкуренция и пазари (CMA) заяви във вторник, че има време до 18 октомври да реши дали да одобри сделката или да ескалира своето предварително разследване в задълбочен преглед. Компаниите се съгласиха по-рано да удължат крайния срок на сделката до същата дата.

Производителят на Xbox Microsoft се опитва да придобие Activision, производител на популярния франчайз за игри Call of Duty, откакто сделката за $69 милиарда беше обявена през януари 2022 г.

Компаниите са получили одобрения от антитръстовите органи, обхващащи 40 държави, включително Европейския съюз.

Болбастърската сделка срещна отпор в Съединените щати, но Федералната търговска комисия загуби съдебна битка, за да я спре, като на практика разчисти пътя тя да продължи.

Покупката вече е задържана само в Обединеното кралство, където властите решиха да я блокират по-рано тази година поради притеснения за задушаване на конкуренцията на нововъзникващия пазар на облачни игри, където играчите могат да избегнат купуването на скъпи конзоли и да стриймват игри на своите таблети или телефони.

След месеци назад и напред, CMA заяви във вторник, че е останал при първоначалното си решение да наложи вето на сделката, принуждавайки Microsoft да излезе с нови условия.

Съгласно преструктурираната сделка Microsoft няма да може да пуска игри на Activision като Overwatch и Diablo изключително в собствената си услуга за стрийминг в облак – Xbox Cloud Gaming – или да контролира изключително лицензионните условия за конкурентни услуги.

Вместо това, френският игрови съперник Ubisoft ще придобие правата за поточно предаване в облак за съществуващите компютърни и конзолни игри на Activision, както и за всички нови игри, пуснати от Activision през следващите 15 години.

Това ще важи в световен мащаб, но не и в Европа, където Брюксел вече беше приел първоначалната сделка. В Европа Ubisoft ще получи неизключителен лиценз за правата на Activision, за да може да предлага тези игри и в този регион.

Главният изпълнителен директор на Activision Боби Котик каза в публикация в блог, че „нищо не се променя съществено“ от продажбата на правата за стрийминг.

„Съществено различно“ ново предложение

В безпрецедентен ход надзорният орган на Обединеното кралство забави окончателната си заповед за блокиране на сделката. Това му позволи да обмисли решение на ЕС да приеме обещанието на Microsoft за автоматично лицензиране на игри на Activision за платформи за облачни игри, както и лицензионна сделка между Microsoft и конкурента Sony, производител на конзолата PlayStation.

CMA заяви във вторник, че установи, че това развитие не би променило първоначалното му решение и наложи заповед за блокиране на сделката. В същото време обмисля новото предложение на Microsoft, което „е значително по-различно от това, което беше поставено на масата преди“, каза Сара Кардел, главен изпълнителен директор на надзорния орган на Обединеното кралство.

„Това не е зелена светлина“, каза Кардел. „Внимателно и обективно ще оценим детайлите на преструктурираната сделка и нейното въздействие върху конкуренцията, включително в светлината на коментарите на трети страни.“

Решението на регулатора да започне ново разследване, вместо да одобри сделката, беше неочакван ход и повдига перспективата за още едно продължително преразглеждане, каза Алекс Хафнър, партньор по конкуренцията в британската правна кантора Fladgate.

„В действителност обаче е трудно да се повярва, че Microsoft би поела този нов курс без висока степен на увереност, че сега своевременно (най-накрая) ще получи регулаторна зелена светлина от CMA“, каза той по имейл .

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР