Microsoft измести от върха Apple като най-ценната компания в света,

...
Microsoft измести от върха Apple като най-ценната компания в света,
Коментари Харесай

Microsoft пак стана най-ценната компания в света, но не задълго

Microsoft измести от върха Apple като най-ценната компания в света, въпреки и за малко. Стремежът на софтуерния колос към развиване на генеративния изкуствен интелект продължава да покачва цената си, оповестява CNBC.

Акциите на софтуерната компания скочиха с цели 2%, поставяйки пазарните оценки на корпорацията на $2,903 трилиона. В същото време пазарната капитализация на Apple спадна до $2,871 трилиона, откакто нейните акции паднаха с 0,9%. Това се случи за първият път от 2021 година. Тогава цената на производителя на iPhone още веднъж падна под тази на Microsoft.
 Силата на AI: Microsoft се готви да измести Apple като най-скъпата компания в света
Силата на AI: Microsoft се готви да измести Apple като най-скъпата компания в света

Vision Pro евентуално няма да " обърне мача " за компанията на Тим Кук

Няколко часа по-късно обаче Apple си върна купата, като оценката на Microsoft падна до $2,849 трилиона. Компанията на Марк Зукърбърг беше първата американска корпорация, достигнала пазарна стойност от $3 трилиона през 2022 година.

Сегашният растеж в акциите на Microsoft пристигна малко откакто тя заяви, че приходите й са нарастнали със 7% до $52,9 милиарда през третото тримесечие на годината, надминавайки упованията на анализаторите. Печалбите се дължат най-много на устрема на корпорацията да интегрира AI технология в своя заоблачен бизнес.

Microsoft ускори своите AI начинания при започване на 2023 година с оповестяването на многогодишна инвестиция от $10 милиарда в OpenAI.

Пазарната капитализация на Apple доближи своя връх от 3,081 трилиона $ на 14 декември 2023 година, до момента в който цената на Microsoft доближи цели 2,844 трилиона $ на 28 ноември.

Началото на 2024 година не е безапелационно за компанията на Тим Кук. Продажбите на iPhone спадат на фона на възходящ конкурентен напън от играчи като завърналия се мощно изключително в Китай Huawei. iPad и портативните устройства като слушалки и смарт часовници също не регистрират огромно търсене.
 Бивш вицепрезидент на Microsoft влиза в надзора на българската
Бивш вицепрезидент на Microsoft влиза в надзора на българска IT компания

Любомир Минчев излиза от ръководството на компанията - към този момент е общински съветник
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР