Micron стана първата компания, която произвежда 176-слойна QLC NAND флаш

...
Micron стана първата компания, която произвежда 176-слойна QLC NAND флаш
Коментари Харесай

Новото бюджетно SSD на Micron може да е убиецът на твърдите дискове

Micron стана първата компания, която създава 176-слойна QLC NAND флаш памет в огромен размер, проправяйки пътя на SSD дискове с по-голям потенциал и по-ниски цени към пазара.

Според Micron, 176-слойният QLC NAND разрешава 33% по-високи скорости на вход/изход и 24% по-ниска инертност на четене спрямо предходния 96-слоен QLC. Компанията чака тези усъвършенствания в продуктивността да оказват помощ за утрояване на внедряването на QLC на потребителските пазари до 2023 година
Новата NAND технология ще се употребява най-вече в бюджетни преносими компютри и настолни компютри
Потенциално ще отстрани един от последните останали случаи на потребление на вътрешни твърди дискове в потребителското пространство.

176-слойната QLC на Micron ще бъде показана за първи път в новия SSD диск Micron 2400 PCIe 4.0 NVMe, който ще се предлага в три разновидността – 512 GB, 1 TB и 2 TB.

Компанията твърди, че моделът с максимален потенциал реализира скорости на поредно четене от 4,5 GB/s и на запис от 4 GB/s, както и на случайно четене/запис от надлежно 650 хиляди и 700 хиляди IOPS (входно-изходни интервенции в секунда).

Въпреки че това равнище на продуктивност не се приближава до най-производителните SSD дискове на пазара, Micron 2400 превъзхожда доста даже най-бързите HDD дискове, и към този момент на много по-конкуретна цена.
Най-големият модел ще единственият в света SSD диск с потенциал 2 TB, който се предлага в дребната M.2 форма – с размери 22×30 mm.
Това го прави подобаващ за ултрабуци и други тънки и леки преносими компютри. Предлагат се и други формати, с размери от 22×42 мм и 22×80 мм.

SSD дискът 2400 на Micron се основава на нашето водещо състояние в промишлеността на 176-слойната NAND, с цел да подтиква прехода към QLC-базирано предпазване на данни за потребителския пазар“, споделя Джереми Вернер, корпоративен вицепрезидент в Micron.

„Затвърждавайки водачеството си на пазара, чакаме, че новият 2400 PCIe Gen4 SSD диск доста ще форсира внедряването на QLC в потребителските устройства, защото дава опция за по-широки благоприятни условия за планиране и по-достъпен потенциал.

Въпреки че Micron 2400 ще бъде наличен единствено за производителите на устройства, компанията твърди, че технологията 176-слойна NAND ще бъде включена и в определени потребителски SSD дискове Micron Crucial в бъдеще.

Тепърва чакаме да разберем какви крайни цени можем да чакаме, когато технологията бъде приложена в артикули, които можем да си закупим свободно.
Представа ще добием и, когато излязат устройства, които употребяват такива SSD дискове.
Със сигурност обаче това е стъпка в вярната посока, която да разреши на повече хора да се възползват от по-бързата опция на дисковете, за от ден на ден приложения.

Ще е забавно да разберем и какъв брой надеждни ще са тези дискове, с данни за упования им живот.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР