Мианмар изстреля артилерийски снаряди по китайски град, близо до граница,

...
Мианмар изстреля артилерийски снаряди по китайски град, близо до граница,
Коментари Харесай

Мианмар стреля по китайски град, има ранени

Мианмар изстреля артилерийски снаряди по китайски град, покрай граница, съобщи китайският държавен вестник " Глоубъл таймс ", представен от " Йерусалим пост ".

Инцидентът е станал на фона на боевете сред военната хунта и бунтовниците, които не престават макар договарянията за преустановяване на огъня.

" Глоубъл таймс " популяризира споделян в обществените мрежи видеозапис, на който се вижда по какъв начин един човек лежи на пешеходна пътека пред магазини, а хора крещят: " Обадете се на полицията! "

 

Властите в Чжънкан, град в китайската провинция Юнан, са удостоверили, че през вчерашния ден към 14:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) е бил регистриран обстрел от Лаукай - административния център на полуавтономната зона Коканг в мианмарския щат Шан, който е засегнал Нансан - град под тяхна пълномощия. Петимата ранени са били откарани в болница, се споделя в известието, представено на видеозаписа, съобщи Българска телеграфна агенция. 

От години Коканг в северния мианмарски щат Шан е неустойчив и раздорен район, отбелязва Ройтерс.

През 2015 година снаряди, изстреляни от този регион, паднаха от другата страна на границата в китайската провинция Юнан в хода на сражения сред държавните войски и бунтовниците, ранявайки един китаец и четирима жители на Мианмар - случай, който разгневи Пекин. По това време някои от сраженията са водеха на не повече от 500 метра от китайско-мианмарската граница.

Според китайски държавни медии и групи за отбрана на правата на индивида конфликти в същия регион през 2009 година са принудили десетки хиляди хора да избягат от Мианмар в Китай.

 

Миналата седмица китайското посолство в прилежащата страна прикани жители на страната да изоставен Лаукай допустимо най-бързо, аргументирайки се с покачвания риск в региона на сигурността.

Въоръженият спор сред армията и бунтовническите групировки в северната част на Мианмар ескалира в края на октомври. Съседен Китай неведнъж е призовавал за договаряния за преустановяване на огъня и даже е подпомагал разговора сред двете страни в спора, показва Ройтерс.

По данни на Организация на обединените нации от 27 октомври доникъде на декември над 660 000 души в Мианмар са били разселени, като общият брой на хората, принудени да изоставен домовете си, е достигнал 2,6 милиона - рекордно ниво.

Снимката е илюстративна
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР