Мианмар експулсира дипломат на Източен Тимор като отмъщение за подкрепа на опозиционните сили

...
Военното правителство на Мианмар нареди на дипломат на Източен Тимор
Коментари Харесай

Военното правителство на Мианмар нареди на дипломат на Източен Тимор да напусне страната като отмъщение за това, че правителството на Източен Тимор провежда срещи с мианмарските основна опозиционна организация

От Асошиейтед прес, 27 август 2023 г., 8:55 ч. Установеното военно правителство на Мианмар нареди на висш дипломат на Източен Тимор да напусне страната в отмъщение за това, че правителството на Източен Тимор проведе срещи с основната опозиционна организация на Мианмар, Министерството на външните работи каза неделя.

В изявлението се казва, че Източен Тимор е провел ангажименти с правителството на националното единство в сянка на Мианмар, което се смята за законна администрация на страната, след като военните завзеха властта от демократично избраното правителство на Aung San Suu Kyi на 1 февруари 2021 г.

Правителството на националното единство също служи като организация-чадър за противниците на военното управление.

Външното министерство каза, че е информирало в петък временния д'афер на посолството на Източен Тимор в Янгон, най-големият град на Мианмар, да напусне страната не по-късно от 1 септември.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Смята се, че шарже д'аферът е първият чужд дипломат, изгонен от Мианмар след превземането на армията.

Много страни понижиха отношенията си с Мианмар и оставиха дипломат номер 2 на мястото на посланиците.

Военното превземане беше посрещнато с масова обществена съпротива, която силите за сигурност потушиха със смъртоносна сила, което на свой ред предизвика широкоразпространена въоръжена съпротива, докато страната се плъзгаше към това, което някои експерти на ООН характеризират като гражданска война.

Повече от 4000 цивилни са били убити от силите за сигурност и близо 20 000 са хвърлени в затвора, каза Асоциацията за подпомагане на политическите затворници, която води отчет на жертвите и арести, свързани с репресии от страна на военните.

Източен Тимор, най-младата нация в Азия, открито критикува военните управници на Мианмар и показа подкрепа за опозицията.

През юли президентът на Източен Тимор Хосе Рамос-Орта покани официално Зин Мар Аунг, външният министър на правителството на националното единство, да присъства на церемонията по полагане на клетва на министър-председателя Министър Xanana Gusmao, бивш борец за независимост на Източен Тимор.

Миналата седмица министърът на човешките права на правителството в сянка, Аун Мио Мин, също беше поканен да открие програма за обучение по човешки права в Източен Тимор, където се срещна с Рамос- Хорта.

„Такива безотговорни действия на правителството на Източен Тимор не само вредят на двустранните дипломатически отношения между двете страни, но и насърчават терористичната група да продължи да извършва техните нарушения в Мианмар“, казаха от външното министерство.

Правителството на Източен Тимор осъди експулсирането на своя дипломат. В него се казва, че Източен Тимор „отново подчертава значението на подкрепата за всички усилия за връщане на демократичния ред в Мианмар и изразява своята солидарност с народа на Мианмар, като същевременно призовава военната хунта да зачита правата на човека и да търси мирно и конструктивно решение на кризата.“< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР