Miami Open, финалЕлена Рибакина – Петра Квитова 6-7(14), 2-6Петра Квитова

...
Miami Open, финалЕлена Рибакина – Петра Квитова 6-7(14), 2-6Петра Квитова
Коментари Харесай

Класата е вечна: Квитова покори Маями след триумф над Рибакина


Miami Open, край

Елена Рибакина – Петра Квитова 6-7(14), 2-6

Петра Квитова още веднъж сподели, че за класата няма възраст. 33-годишната чехкиня завоюва първата си купа в Маями и общо девета на равнище WTA 1000 след успех над Елена Рибакина. Първият сет завърши с удивителен 23-минутен тайбрек, в който и двете пропуснаха по няколко сетбола, само че двукратната шампионка на Уимбълдън сподели повече самообладание в решаващите мигове.

Днешният триумф бе под №177 за Квитова в WTA 1000 шампионати, с което тя измести Каролин Вожняцки от третата позиция по този индикатор и изостава само от Виктория Азаренка (185) и Симона Халеп (186). Освен тя стана и втората най-възрастна шампионка в шампионата след Серина Уилямс. Американката победи на 33 години и 190 дни, до момента в който Квитова е на 33 години 24 дни. В резултат на днешния успех двукратната шампионка на Уимбълдън ще се завърне в Топ 10 на ранглистата за пръв път от септември 2021 година насам.

Рибакина имаше съществено предимство във връзка с асовете (12-5), само че и трите двойни неточности в мача бяха нейно дело. Междувременно нейната съперничка завоюва 79% от точките си на първи сервис (41/52) и осъществя три от осемте си благоприятни условия за пробив (38%), до момента в който международната №7 оползотвори един от двата си брейкпойнта (50%).

Още в първия гейм Квитова стигна до два следващи брейкпойнта след двойна неточност на Рибакина, само че казахстанката се измъкна от сложната обстановка с отлични комбинации „ сервис-форхенд “ и завоюва подаването си. Началният удар на чешката тенисистка обаче също проработи и тя отговори със сервис гейм на нула, в който пласира първия ас в мача.

В първите осем гейма и двете съпернички бяха доста солидни при подаванията си, като успеваемостта им във връзка с извоюваните на първи сервис точки към този миг бе 87% за Рибакина и 85% за Квитова. Изглеждаше, че статуквото ще се резервира, само че при 30-15 в деветия шампионката на Уимбълдън направи двойна неточност, след което Квитова стигна до брейкпойнт след несполучлив бекхенд на международната №7. Геймът приключи с дълго разиграване, при което Рибакина изпрати топката в навън при офанзива с форхенд и по този метод чехкинята проби за 5-4.

Радостта на чехкинята обаче не търпя дълго. Форхенд в навън от нейна страна даде на Рибакина късмет за пробив, който бе осъществен откакто някогашната №2 още веднъж не съумя да откри рамките на корта. Началният удар на казахстанката още веднъж стартира да ѝ носи лесни точки и тя се приближи до спечелването на сета, затвърждавайки брейка за 6-5.

Квитова обаче не разреши на международната №7 да осъществя втори следващ пробив и докара сета до тайбрек. Той стартира по-добре за Рибакина, която осъществя мини-пробив за 4-2 след бекхенд в навън на чехкинята. Двукратната шампионка на Уимбълдън обаче възвърне равенството след праволинеен смач при мрежата, последван от неакуратен форхенд на нейната съперничка. Форхенд в мрежата от страна на Рибакина даде сетбол на чешката тенисистка, само че финалистката от Australian Open отговори с ас.

Секунди по-късно Рибакина бе тази, която получи опция да затвори сета. Тя пристигна след ретур в мрежата на Квитова, само че по-късно международната №7 изпрати форхенд в навън. Чехкинята стигна до втори сетпойнт при 8-7, при който се разигра противоречива обстановка. След офанзива на Рибакина международната №12 намерения, че топката е навън и спря да играе за момент. Това даде опция на казахстанската тенисистка да приключи с излизане на мрежата, като след разиграването Квитова изиска видео повтаряне. То обаче сподели, че топката е добра.

Квитова пропусна сетпойнт №3 след ретур в мрежата, само че малко по-късно Рибакина също пропиля третата си опция да завърши първата част след несполучлив бекхенд. Впоследствие седмата в света пропусна още два сетбола, а в това време се избави с отличен форхенд при 13-14. В последна сметка спиращият дъха 23-минутен тайбрек приключи с форхенд в мрежата от страна на Рибакина и по този метод Квитова направи първата крачка към трофея след 7-6(14).

Началото на втората част бе чудесно за чехкинята, която завоюва подаването си и стигна до три следващи точки за пробив след форхенд уинър. Рибакина отрази първите две, само че по-късно Квитова пласира неспасяем ретур и пробивът стана факт. В идващия гейм чехкинята бе сложена напрегнат, защото нейната съперничка стигна до брейкпойнт. Той обаче не избавен след отлична игра при мрежата на международната №12, която в последна сметка завоюва подаването си и затвърди пробива за 3-0.

Ситуацията за Рибакина бе на път да стане съвсем безнадеждна, само че в четвъртия гейм тя избави брейкпойнт и редуцира пасива си в сета. Квитова обаче бързо охлади ентусиазма на съперничката си, записвайки сервис гейм на нула за 4-1.

Чехкинята продължи да господства и стигна до две следващи шампионски точки при 5-2. Квитова не пропусна разкрилата се пред нея опция и стигна до купата, триумфирайки със 7-6(14), 6-2 след тъкмо 100 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР