МФ: Растежът на БВП ще се повиши до 3.7% през

...
МФ: Растежът на БВП ще се повиши до 3.7% през
Коментари Харесай

МФ: Растежът на БВП ще се повиши до 3.7% през 2019 г.

МФ: Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се увеличи до 3.7% през 2019 година
През първата половина на 2018 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 3.4% в действително изражение, при предстоящ годишен растеж от 3.9% заложен в пролетната прогноза. Това регистрира Министерството на финансите в оповестената есенна макроикономическа прогноза, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт се чака да доближи 3.6% през 2018 година, подсилен от вътрешното търсене. Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се увеличи до 3.7% през 2019 година заради по-силните обществени вложения и обществено ползване. Частното ползване ще резервира своя относително висок ритъм на напредък. Износът ще се увеличи до 2.8% след очертаващото се по-слабо показване през 2018 година подбудено от влошената икономическа интензивност в Турция, която е измежду главните търговски сътрудници на България, наред с някои краткотрайни ограничаващи фактори в търговията с други страни отвън Европейски Съюз.

За цялата 2018 година растежът на заетостта се чака да възлезе на 0.6%, подсилен от увеличеното търсене на труд в услугите и промишлеността. Нивото на безработица ще се намали до 5.4% и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си най-малко през 2008 година Високите равнища на търсене на труд се чака да продължат да бъдат съпроводени с ограничавания от страна на предлагането.

През 2018 година инфлацията ще бъде по-висока от упованията в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението се дължи на интернационалните цени на енергийните артикули и суровините. През целия планиран интервал интернационалните цени на петрола се чака да имат по-високи цени спрямо упованията от миналата прогноза.

Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се увеличи до 3.7% през 2019 година заради по-силните обществени вложения и обществено ползване. Очаква се растежът на общите вложения в главен капитал да доближи 9.5%. Частното ползване ще резервира своя относително висок ритъм на напредък, само че спрямо миналата година, темпът леко ще се забави заради по-ограничено повишаване на заетостта.Икономическият напредък се чака да доближи 3.5% в интервала 2020–2021 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР