МФ отказва да даде на парламента бюджетните параметри, а ги

...
МФ отказва да даде на парламента бюджетните параметри, а ги
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г. и да не замразява доходите на хората

МФ отхвърля да даде на Народното събрание бюджетните параметри, а ги дава на обществените сътрудници – това е неприемливо, възмущава се проф. Гечев
„ Бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички приходи. Замразява заплащанията – обществени, заплати, майчинство и така нататък При увеличаващите се цени и невъзможността на множеството хора да посрещнат тежките зимни месеци, ние считаме, че служебният кабинет би трябвало да внесе напълно нов бюджет за 2023 година “ Това съобщи водачът на БСП  Корнелия Нинова  от трибуната на Народното събрание.
Тя разгласи, че парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ ще поддържа декларацията на „ Продължаваме промяната “, с която парламентаът да задължи Министерски съвет да внесе план на бюджет.
„ Аргументите на служебния кабинет да не го направи са, че този бюджет би бил с доста страховити параметри за недостиг, дълг и така нататък Тоест те се опасяват да го внесат, тъй като биха поели отговорността за това, което оферират. Другият мотив е – дано да има постоянно държавно управление и то да си направи бюджет. Да допуснем, че не се сформира държавно управление – това значи ли, че доникъде на идната година България ще бъде на автопилот, хората няма да получат никакви нараствания на приходите? “, сподели още тя.
По нейните думи няма никакви гаранции, че инфлацията и цените ще понижават, а в противен случай – има информация, че цената на газа потегля нагоре. Нинова уточни още, че синдикатите стачкуват за увеличение на минималната работна заплата, Министерство на вътрешните работи и гранична полиция чакат повече средства, с цел да се оправят с мигрантската рецесия и най-много – хората желаят повишение на приходите си.
„ Най-смислено е служебният кабинет да внесе напълно нов бюджет за 2023 година и ние тук да работим върху него, в това число с предложенията, които вършим “, заключи Корнелия Нинова.
„ Абсурдно е което и да е правителство да не извършва Конституцията на страната си и да не внася държавен бюджет. Това е първото такова държавно управление в историята на Европейски Съюз и е доста неприятен образец “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф.  Румен Гечев .
„ Няма по какъв начин да се съгласим с удължаването на бюджетните индикатори от тази година. Обстановката е друга – цените порастват, не са се възстановили веригите на доставки от коронавирус рецесията, забави се производството, усили се безработицата, намали се растежът. Войната, която се води на територията на Украйна, също докара до трагични промени. Абсолютно безумство е да продължаваме бюджета от 2022 година за 2023 година “, уточни той.
Социалистът разяснява и че Министерството на финансите е отказало да  даде бюджетните индикатори на българския парламент, а ги е предоставило на обществените сътрудници. „ Това е неприемливо в една правова държава-членка на Европейски Съюз “, безапелационен бе проф. Гечев.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР