Метрото в Берлин е едно от най-старите в света. Първата

...
Метрото в Берлин е едно от най-старите в света. Първата
Коментари Харесай

Берлинското метро стана на 116 години

Метрото в Берлин е едно от най-старите в света. Първата линия на Берлин U-Bahn е открита на 15 февруари 1902 година Освен комфортната подземна железница в немската столица има и S-Bahn с три линии, които обикалят града, разграничен на три зони. Отдавна са въведени електронни билети. Те се купуват от автомат. От много години спирките се оповестяват електронно и звуково както на немски, по този начин и на британски език. Десетки са разновидностите, които пасажерите могат да избират, ползвайки двете железници. Има преференции за деца, пенсионери, студенти, както и за фамилни пътувания. 

Единичен билет в метрото през днешния ден коства 2.10 евро, а дневна карта е 6.10 евро. През седмицата влаковете се движат до среднощ, а през уикенда - до късно през нощта. Електронната система, чието въвеждане в Пловдив се бави към този момент две години, ориентира пасажерите къде се намират забележителностите на Берлин и на коя спирка да слязат, с цел да се трансферират на друга линия. 

Най-старото метро е в  Лондон, където първите подземни влакчета потеглят още през 1863 година По това време при нас главният транспорт е конска каруца. В началото подземната железница работи на пара. Днес метрото в Лондон има 270 спирки и е на пето място в света по тази категория. Подземната железница в Чикаго е издигната през 1897 г.  В топ 10  на градовете, изпреварили света с комфортните подземни влакове, са Барселона, Ню Йорк, Париж, Мадрид. Софийското метро, което е единственото в България, е намерено преди 20 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР