Методологията, по която ще бъдат оценявани компаниите, трябва да е

...
Методологията, по която ще бъдат оценявани компаниите, трябва да е
Коментари Харесай

БФБ ще създаде ESG индекс с български компании

Методологията, по която ще бъдат оценени фирмите, би трябвало да е ясна до края на годината ESG стандартите стават все по-голям фактор за фирмите и вложители на фондовите пазари Индексът на БФБ ще е първият по рода си в България и може да отвори порти за нови инвститори
Българска фондова борса (БФБ) ще сътвори собствен ESG показател, в който ще бъдат включени единствено български компании. Компанията разгласи във вторник, че ще си партнира с Refinitiv, която е снабдител на данни за финансовите пазари.

Засега методологията, по която фирмите ще бъдат оценени, към момента не е ясна и упованията са да бъде призната на по-късен стадий през 2022 година " Новият показател ще бъде построен върху солидни индикатори, които са приети като световен опит и методология ", разяснява Маню Моравенов, изпълнителен шеф на фондовата борса.

Реклама
Отговорните, или ESG, вложения стават все по-ключов фактор на финансовите пазари, а от ден на ден вложители заобикалят фирмите, които не съблюдават тези стандарти. Затова и поддръжането им може да се смята и за фактор, който са притегли нови акционери в български компании. Освен това статистиката демонстрира, че фирмите, които съблюдават виновни ESG политики носят по-добра възвращаемост от останалите.

В момента БФБ дава опция на българските обществени компании да дават своите ESG данни и посредством Oxygen, цифрова платформа, която беше показана неотдавна от Financial Market Services, дъщерна компания на БФБ. На платформата може да се декларират измервания за въглероден отпечатък и генерирането на ESG рейтинги на цена сред 1599 и 2599 лева Кои са Refinitiv и по какъв начин мерят те Новият сътрудник на БФБ e остарелия финансов отдел на Thomson Reuters, канадски медиен конгломерат. През 2018 година Reuters продаде мажоритарен дял (55%) от звеното си за финанси и риск на частния фонд Blackstone Group в договорка за към 11 милиарда $ (оценка от 20 млрд.). Впоследствие отдела се ребрандира като Refinitiv и през 2019 година Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group) закупи от Blackstone мажоритарния дял за 14.5 милиарда $ (27 милиарда оценка).

Според уеб страницата на компанията, Refinitiv предлага ESG оценки, които " еволюират с времето ", от 2003 година Към момента системата на оценяване на Refinitiv е от 0 до 100, като най-ниските рейтинги са от 0 до 25, а най-високите 75-100. Оценките се образуват въз основата на обособените ESG условия (климатични, обществени и управленски). Резултатите за ESG от Refinitiv са предопределени за транспарантно и обективно премерване на относителната ESG продуктивност, ангажираност и успеваемост на компанията по 10 съществени тематики (емисии, екологични продуктови нововъведения, човешки права, акционери и т.н.) въз основа на обществено оповестени данни.. Рейтингите на Refinitiv е безвъзмездни за елементарния консуматор и са налични на Плюсове (или минуси?) Въпреки че, опцията за сравнението на бълграска компания с колос от бранша може да се окаже потребно за българските вложители. Tesla да вземем за пример получава оценка от 65 (от 100) и е на едвам 50 място от 250 компании в автомобилния бранш (Volkswagen е с оценка от 85 и е на 7 място). Ако българските компании получат относително висок рейтинг, ще им помогне да разпространяват локалния пазар и вероятно да привклекат непознати капитали. " Вярваме, че това ще помогне на българските обществени компании да подобрят своите ESG резултати в сходство със международните стандарти и ще им разреши да допринесат за устойчивото икономическо развиване на България ", добави Моравенов и добави:

" Радваме се, че успяхме да установим това партньорство с Refinitiv преди стартирането на ESG показателя " разяснява колаборацията Маню Моравенов. " Горди сме да си сътрудничим с БФБ и да подкрепим стартирането на нов показател за резистентност в България " споделя в прессъобщението и Антонио Де Грегорио, ръководещ шеф за Централна и Източна Европа в Refinitiv.
Реклама Свързани публикации Европейски Съюз се цели в нулево замърсяване и нетоксична околна среда до 2050 година 31 юли 2022, 14:04 Публичното предложение на " Фешън съплай " се оказа несполучливо 20 юли 2022, 15:28 " Уебит инвестмънт нетуърк " ще вложи 5 млн. лева в компании от зеления и тех бизнес 7 юли 2022, 16:23 Акции на непознати компании за над 60 млн. лева са изтъргувани на българската борса 5 юли 2022, 11:09 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР