Методи за гасене на труднодостъпни горски пожари в района на

...
Методи за гасене на труднодостъпни горски пожари в района на
Коментари Харесай

Огнеборци тренираха за първи път нови методи за гасене на пожари

Методи за гасене на труднодостъпни горски пожари в региона на Стара Кресна упражняваха за първи път в България пожарните служби в Област Благоевград. Миналата година при огромен пожар в региона изгоряха хиляди декари смесена гора, а пожарникарите шест дни се бориха с пламъците.

Благоевград

Теренът в региона е извънредно сложен, поради огромната денивелация. От пожарната поучават хората да бъдат виновни и да не палят огньове навън или да изхвърлят незагасени цигари.

Една от честите аргументи за горски пожари е човешката немарливост, а гасенето им е извънредно мъчно, когато теренът е недосегаем. За да са готови за сериозни обстановки екипите на пожарната работа в региона упражняваха снабдяване на вода от ниска точка до високо място.

Чрез изкуствени резервоари и штрангове екипите доставяха вода от река Струма до най- високата точка в гората.
Старши комисар Красимир Шотеров, шеф на Дирекция " Оперативни действия " в Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ": Основната цел, която сме си сложили, е това да преодолеем голяма денивелация, над 200 м и над 2 000 м линия, по която да доставим вода за гасене на горски пожар. Комисар Георги Пърмаков, шеф на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " – Благоевград: По принцип беше извънредно мъчно, в случай че се минеше на този вид, защото теренът беше извънредно каменист и нямаше по какъв начин да се вършат площадки за резервоарите.
При гасенето на пожари постоянно присъединяване взимат и доброволци, по тази причина те също са подготвени по какъв начин да работят в спешни обстановки.
 Започна залесяването на опожарените гори над Кресна Започна залесяването на опожарените гори над Кресна
Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на месец август предходната година пожар изпепели хиляди декари гори и шубраци, а бедствието п...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР