Метод и кит за диагностика на нови мутантни форми на

...
Метод и кит за диагностика на нови мутантни форми на
Коментари Харесай

Българско постижение: Откриха метод за диагностика на нови мутантни форми на рак

Метод и кит за диагностика на нови мутантни форми на фузия (сливане) сред два гена, (TMPRSS2 и ERG) със значение за установяване на степента на злокачественост на карцинома на простатата е най-значимото научно-приложно достижение за 2021 година на Института по биология и имунология на размножаването (ИБИР).

Патентован е способ и прибавен кит от проф. Красимира Тодорова-Хайрабедян (ИБИР) за диагностично разкриване на онкофузионни протеини, имащи значение за метастазирането. Методът бе прибавен за разкриване на равнищата на мутантите протеини в серуми на пациенти с карцином на простата и разрешава по-точно установяване на степента на злокачественост на туморите. Това се дължи на способността му да разпознава единствено структури, запазили функционалните си свойства. Всички сливания, водещи до погрешно навити протеини, без резултат в клетките, не се разпознават.

С помощта на същия способ бе открит и нов механизъм на деяние на известни генни регулатори, имащи значение за раковото метастазиране в костите и бързия туморен напредък. Стана ясно, че транскрипционните фактори RUNX2, ETS1, cMYB непосредствено повлияват равнищата на онкофузионния протеин TMPRSS2-ERG. Това води до увеличаване на стволовите характерности на туморите, те губят своите тъканно-специфични свойства и стават по-трудно налични за заличаване от имунните кафези.

По този метод създадения способ разрешава по-добро делене на пациентите с оглед дейно лекуване (андроген-депривационна терапия, химиотерапия), защото пациентите, имащи тази разновидност на генно равнище не постоянно имат функционален онкофузионен протеин, носещ нараснала злокачественост.

Проф. д.б.н. Красимира Тодорова-Хайрабедян беше удостоена с премията " Изобретател на годината 2021 " (статуетка и плакет) от Българското патентно ведомство и Съюза на изобретателите в България, в категория " Химия и биотехнологии ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР