Метеоролозите от НИМХ изготвиха картата с очакваното време утре, проследи

...
Метеоролозите от НИМХ изготвиха картата с очакваното време утре, проследи
Коментари Харесай

Екстремни жеги и опасност от обилни валежи и градушки ни очакват утре

Метеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология изготвиха картата с предстоящото време на следващия ден, наблюдава " Фокус ".

В сряда са в действие жълти кодове за значителни превалявания на север и рисково високи температури на юг и по Черноморието.

София и региона, Перник, Кюстендил и по поречието на Дунав са единствените места в страната, където не се чака да има някакви по-сериозни метеорологични условия.

В утрешния ден се чака атмосферното налягане да е и да се задържи малко по-ниско от междинното за месеца.

През нощта ще бъде най-вече ясно. Утре ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там в Северна България и планините ще превали временен дъжд с гръмотевици. Привечер ще превали и в Югоизточна България. Има условия за местни интензивни превалявания и градушки. Вятърът краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската низина ще е до сдържан. Ще се задържи горещо с оптимални температури сред 33° и 38°, в Северозападна България дневните температури едва ще се намалят и оптималните ще бъдат сред 29° и 32°; в София – към 31°.

В планините ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан, по билата и мощен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е към 27°, на 2000 m - към 17°.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и тук-там ще превали и прегърми. Вятърът краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад, ще е до сдържан. Преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 28° и 33°. Температурата на морската вода е 22°-24°, по-ниска е на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Ето какво значат и предизвестията от първа степен на синоптиците:

При дъжд: БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ за опция от местни наводнения, малцина. Възможно е да се наложи спиране на действия навън. Затруднения при шофиране поради понижена видимост и аквапланинг.

При рискови горещини: БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ – чакат се доста високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР