Метеоролози предупреждават, че през следващите дни трябва да внимаваме за

...
Метеоролози предупреждават, че през следващите дни трябва да внимаваме за
Коментари Харесай

Опасност от мъртво вълнение по Черноморието

Метеоролози предизвестяват, че през идващите дни би трябвало да внимаваме за мъртво неспокойствие.

Спасителите приканват наложително да се съобразяваме с техните предизвестия и да следим флаговата сигнализация, показва NOVA.

Старшият избавител Георги Есов споделя, че мъртвото неспокойствие е едно от най-опасните феномени в морето. „ Като пада тежка вълна, надлежно дълбаят морското дъно. Появяват се ями – цели, към които се стреми отразената вълна от брега и тя дълбае улеи и цели потоци, които вършат доста мъчно прибирането на брега, в това число и на доста положителни плувци” изяснява Есов.

В дългогодишната си процедура той и неговите сътрудници неведнъж се е налагало да предотвратяват произшествия. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите подценяват обстановката.

„ 90% от плажуващите я подценяват и не слушат сигналите на спасителите. От тези 90% - половината се е налагало да им оказваме помощ по някакъв метод. Доста постоянно се е случвало. Флагът е червен. Плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са неразрешени дори и на жълт байрак, и морето стартира да ги тегли във вътрешността с много огромна скорост”, спомня си спасителят Добрин Добрев.

А какво би трябвало да направи човек, в случай че въпреки всичко попадне в мъртво неспокойствие?

„ В никакъв случай не би трябвало да се стреми, изключително в случай че то е много мощно, директно да драпа към брега, тъй като тогава изпада в суматоха, относителното му тегло става по-тежко и той мъчно би могъл да се докопа до брега”, предизвестява Георги Есов.

Спасителите приканват туристите да бъдат изключително деликатни по това време на сезона, да съблюдават напътствията им и флаговата сигнализация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР