Метеорологичният феномен Ел Ниньо“ достигна своя връх през декември и

...
Метеорологичният феномен Ел Ниньо“ достигна своя връх през декември и
Коментари Харесай

Метеорологичният феномен „Ел Ниньо“ достигна своя връх и допринася за по-високи температури

Метеорологичният феномен „ Ел Ниньо “ доближи своя връх през декември и е един от петте най-силни в историята, разгласи през днешния ден Световната метеорологична организация, като предвижда температури над естествените на сушата от март до май.
„ По-високи от естествените температури се плануват в съвсем всички зони на земята сред март и май “, акцентира организацията.

Ел Ниньо „ последователно отслабва, само че ще продължи да оказва въздействие върху световния климат през идващите месеци, подхранвайки топлината, уловена от парниковите газове от човешката активност “, сподели организацията. Ел Ниньо е натурален метеорологичен феномен, който предизвиква повишение на температурата на огромна част от тропическия Тихи океан, появява се на всеки две до седем години и продължава от девет до 12 месеца.

Това събитие трансформира циркулацията на атмосферата в планетарен мащаб

и затопля отдалечените зони и, акцентира Световната метеорологична организация, се демонстрира в подтекста на климат, който е изменен от човешка активност. „ Има към 60% късмет Ел Ниньо да продължи сред март и май и 80% късмет да забележим неутрални условия (нито Ел Ниньо, нито Ла Ниня) от април до юни “, сподели организацията.

„ Всеки месец от юни 2023 година сложи нов месечен температурен връх – и 2023 година беше най-горещата година в историята “, споделя Селесте Сауло, новият общоприет секретар на Световната метеорологична организация. „ Ел Ниньо е съдействал за тези рекордни температури, само че парниковите газове, които задържат топлината, безспорно са главният провинен “, сподели той.

„ Температурите на повърхността на океана в екваториалната част на Тихия океан ясно отразяват Ел Ниньо. Но температурите на морската повърхнина в други елементи на света са непрекъснато и извънредно високи през последните 10 месеца “, напомня метеорологът от Аржентина, който е началник на организацията от януари. „ Температурата на морската повърхнина през януари 2024 година беше най-топлият януари в историята. Това е обезпокоително и не може да се изясни единствено с Ел Ниньо “, предизвести той.

Световната метеорологична организация споделя, че има късмет Ла Ниня – която, за разлика от Ел Ниньо, предизвиква спад на температурите – да се развие „ по-късно тази година “ след неутрални условия (нито едното, нито другото) от април до юни. Световната метеорологична организация обаче прави оценка, че възможностите сега са прекомерно несигурни.

 

 

Източник: AFP /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР