Метеоритът е космическо тяло, което преминава през земната атмосфера и

...
Метеоритът е космическо тяло, което преминава през земната атмосфера и
Коментари Харесай

От дребни частици до тела с диаметър няколко км: Какво са метеоритите

Метеоритът е галактическо тяло, което минава през земната атмосфера и доближава повърхността на планетата. Тези тела са извънземни обекти, които се движат из космоса ипри влизането си в атмосферата се загряват и светят заради триенето с въздуха.

Метеоритите са нормално формирани от скални материали или железни сплави и могат да имат разнообразни размери - от дребни частици с величина на пясък до огромни тела с диаметър от няколко километра. По време на влизането си в атмосферата метеоритите претърпяват интензивно загряване, което ги трансформира в светещи феномени на небето, наречени метеори или звездни следи.

Ако астероидът е задоволително огромен и издържи на натиска и температурите при прекосяването през атмосферата, той може да доближи повърхността на Земята. Когато астероидът падне на Земята, той се назовава метеоритен дъжд. Тези събития съставляват значим източник на научна информация за проучване на произхода и състава на галактическите тела и могат да имат доста въздействие върху околната среда и живота на планетата.

Метеоритите са фрагменти или остатъци от галактически тела, които плават в нашата Слънчева система. Най-често те са остатъци от метеорити - скални тела, които кръжат към Слънцето в астероидния пояс сред орбитите на Марс и Юпитер. Друг източник на астероиди са кометите, които са формирани от въглеродни материи и лед. Когато комета се доближава до Слънцето, ледът стартира да се изпарява и образува върху кометата ослепителен ореол, наименуван кома. Тези кометни частици също могат да се трансфорат в астероиди, когато преминат през земната атмосфера.

Когато астероид влезе в атмосферата, той стартира да се нагрява заради трение с въздуха. Това го прави забележим и основава светлинното събитие, наречено метеор или звездна диря. Метеорите могат да имат разнообразни цветове, като по-често срещаните са жълти, оранжеви или бели, само че някои могат да бъдат и сини, зелени или червени. Те са забележими за къс интервал от време и най-често изгарят изцяло, преди да доближат земната повърхнина.

Метеоритите съставляват огромен интерес за научните проучвания, защото ни дават информация за произхода и развиването на нашата Слънчева система. Чрез разбор на състава на метеоритите можем да разберем повече за материалите, от които са основани планетите и другите обекти в космоса. Освен това метеоритите ни оказват помощ да разберем повече за изискванията и процесите в ранната история на нашата планета.
Какво е астероид болид
Ярък астероид болид е извънредно ослепителен астероид, който се появява на небето и осветява забележителна част от околната област. Тези астероиди са нормално по-големи от нормалните метеори и се характеризират с интензивно светене и дълго наличие на небето.

Метеорит болиди са резултат от по-големи галактически тела, които влизат в земната атмосфера. Поради забележителната им величина и скорост, когато се движат през атмосферата, се стоварват с доста сила. Това води до интензивно загряване и йонизация на въздуха към тях, което в своя резултат основава яркостта и дълготрайността на светлинното събитие.

Ярките астероиди болиди постоянно оставят след себе си забележими пътеки, наречени " следи от горене " или " пътеки на огъня ". Тези следи са разследване от йонизацията на въздуха по пътя на астероида и не престават да светят за няколко секунди или даже минути, откакто астероидът към този момент е изгорен или липсващ.

В резултат на своята бляскавост и впечатляващо светене метеоритите болиди постоянно притеглят вниманието на хората и са обект на наблюдаване и документиране от астрономи, фенове и необятната аудитория. Те дават значима информация за проучване на галактическите обекти и процесите, които се случват при влизането им в атмосферата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР