Металните подкови на конете, които се движат през центъра на

...
Металните подкови на конете, които се движат през центъра на
Коментари Харесай

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

Металните подкови на конете, които се движат през центъра на Виена, нанасят съществени вреди на уличната настилка в австрийската столица. Поради високите разноски за ремонт на улици, общината реши да субсидира прекосяването към пластмасови подкови за всички притежатели на карети, които желаят това.
Файтоните или фиакрите, като те се назовават във Виена, са част от чара на града. Туристите ги обожават, а са най-атрактивните гидове. Те знаят хиляди забавни истории от имперските времена и познават всяка архитектурна забележителност на красивия град. 
През последните години Виена предприе разнообразни ограничения за поощряване на хуманното отношение към животните. Така да вземем за пример конете излизат в насилствен отпуск, когато температурата в австрийската столица надвиши 35 градуса. Но тази виенска атракция носи спомагателни разноски за градската администрация, защото стоманените подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и жителите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита. Затова общината е решила да се употребяват пластмасови подкови. След време кочияшите ще бъдат задължени да създадат подмяната.  
Виена реши да субсидира прекосяването към пластмасови подкови, тъй като те са доста по-скъпи. Разходите за подковаването на един кон възлизат на към 4000 евро годишно. Това е два пъти повече спрямо обичайния модел подкови. 

© Schaub-Walzer / PID
Пластмасовият вид ще забави износването на уличната настилка, породено от потреблението на железни подкови. Ремонтът на развалените настилки коства към 800 000 евро годишно. По тази причина общината е планувала 1,9 млн. евро за субсидиране на новите подкови за идващите пет години. 24-те виенски компании, които имат карети, могат да аплайват за новото финансиране от април 2024 година

От ветеринарна позиция пластмасовите подкови са дори по-приемливи за конете, споделя професор Терезия Лика. Изследванията демонстрират, че те не са неприятни за животните. Единствената разлика е, че подковаването би трябвало да е по-често – почти на всеки шест седмици, до момента в който металните подкови могат да се употребяват до девет седмици.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР