Метаболизмът е процес, с който тялото разполага, за да може,

...
Метаболизмът е процес, с който тялото разполага, за да може,
Коментари Харесай

Д-р Наталия Темелкова: Профилактиката на остеопорозата започва от детството

Метаболизмът е развой, с който тялото разполага, с цел да може, преработвайки признатата храна, да извлече от нея всички нужни субстанции. Метаболитно заболяване поражда, когато са налице необикновени химични реакции, които нарушават естествената преправка. В такива случаи се стига до неналичието на някои субстанции или остатъка на други, което нарушава здравето на организма. За най-често срещаното костнометаболитно заболяване - остеопорозата, беседваме с доктор Наталия Темелкова, ендокринолог в Клиниката по дензитометрия и костни болести на УМБАЛ “Александровска ”.

- Кои болести са свързани с костния метаболизъм, доктор Темелкова?

- Това са болести, свързани с измененията в костната конструкция, и остеопорозата е едно от тях. Другото е остеомалация. Това е генерализирано костно заболяване, настъпващо вследствие на нарушавания в минерализацията на костната тъкан, заради което костите губят своята резистентност и доста по-лесно се стига до травматични увреждания и деформации. В детска възраст това заболяване се значи като рахит. Болестта на Пейджет съставлява хронично заболяване на костите, заемащо второ място по периодичност след остеопорозата, най-вече при възрастни пациенти. Касае се за структурно ремоделиране на костите, което води до тяхната дисторция и е обвързвано с поява на болежка и нараснала податливост към трошливост. Заболяването визира най-много аксиалния скелет - включително гръбначния дирек, черепа, тазовите кости и костите на долните крака - фемур и тибия. Има примитивен и второстепенен хиперпаратиреоидизъм - болести, които също водят до смяна в структурата на костта.

Приема се, че остеопорозата е заболяването на менопаузата. Така ли е в действителност, четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР