Meta Platforms Inc проучва възможността за създаване на собствена децентрализирана

...
Meta Platforms Inc проучва възможността за създаване на собствена децентрализирана
Коментари Харесай

Кдово име P92: Meta подготвя децентрализирана алтернатива на Twitter

Meta Platforms Inc изследва опцията за основаване на лична децентрализирана обществена мрежа, заяви представител на компанията в петък. Счита се, че платформата може да се трансформира в директен съперник на Twitter, само че евентуално ще бъде захранвана с технология като тази зад Mastodon.

„ Проучваме независима децентрализирана обществена мрежа за шерване на текстови актуализации. Смятаме, че има опция за настрана пространство, където създатели и обществени персони могат да споделят навременни актуализации за своите ползи “, сподели представител на Meta в изказване пред Reuters.

Новината първи заяви индийският уеб страница за бизнес вести Moneycontrol.com, базирайки се на свои източници. Изданието уточни, че оредстоящото приложение за наличие на Meta ще поддържа ActivityPub, децентрализирания протокол за обществени мрежи, който зарежда съперника на Twitter – Mastodon.

Специфичното за децентрализираните платформи е, че за разлика от Twitter и Фейсбук, които се управляват от един орган – компания, тези като Mastodon са конфигурирани на хиляди компютърни сървъри. До огромна степен те се ръководят от админи доброволци, които сплотяват системите си във федерация.

Според отчета на Moneycontrol новото приложение на Meta ще бъде с марката Instagram и ще разрешава на потребителите да се записват или да влизат в него посредством своите идентификационни данни за мрежата за фото и видео изображения.

Ходът на Meta идва в основен миг

Новината за новото приложение на колоса на Марк Зукърбърг излиза в миг, когато Twitter се бори с възходящ брой механически проблеми, причиняващи голям брой спирания и сривове. Платформата също по този начин е обект на напрежение поради модерирането на наличието и непопулярни промени в политиката след поемането на контрола от Илон Мъск.

През последните седмици Twitter претърпя най-малко два срутва. Единият от тях до личната им последователност с изявления, връщайки ги на изходна позиция – като че ли преди малко са се записали в платформата. Смята се, че тези проблеми са се усложнили от решението на Мъск да редуцира повече от 75% от чиновниците на компанията, в това число основни инженери.

На фона на продължаващите проблеми някои консуматори потърсиха други възможности на Twitter и откриха такива в лицето на Mastodon и Post.news – макар че някои от тези платформи в този момент означават спад на потребителите след първичния скок.

В своя пик Mastodon доближи към 2,5 млн. консуматори, което е едвам към 1% от общия брой консуматори на Twitter. За съпоставяне, Instagram може да се похвали с месечен брой дейни консуматори от 2 милиарда – осем пъти повече от Twitter.

Комбинирайки Instagram, Фейсбук и WhatsApp, приложенията за обществени медии на Meta имат световна потребителска база от 3,74 милиарда консуматори.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР