Мета (Meta), компанията майка на Фейсбук (Facebook), е получила днес

...
Мета (Meta), компанията майка на Фейсбук (Facebook), е получила днес
Коментари Харесай

Meta отнесе солена глоба за нарушаване поверителността на личните данни

" Мета " (Meta), компанията майка на " Facebook " (Facebook), е получила през днешния ден нова санкция от 5,5 милиона евро за нарушение на европейския правилник за отбрана на персоналните данни от приложението за известия " УотсАп " (WhatsApp), съобщи Агенция Франс Прес. Новата санкция, оповестена от Ирландия, идва след глоба от 390 милиона евро, наложена на компанията при започване на януари.

В новото решение ирландската комисия за отбрана на персоналните данни, която работи от името на Европейски Съюз, счита, че цифровият колос е работил " в нарушаване на отговорностите си във връзка с прозрачността ", съобщи регулаторът в официално съобщение.

Освен това " Мета " се базира на погрешно несъмнено правно съображение " за обработка на персонални данни с цел  възстановяване на услугата и сигурността ", отчита ирландската комисия, която дава шест месеца на американската група, с цел да " приведе в сходство своите интервенции за обработка на данни ". 

Новата глоба се базира на учредения, аналогични с признатите при започване на месеца, отнасящи се за филиалите на " Мета ", обществените мрежи " Facebook " (Facebook) и " Инстаграм " (Instagram).

" Мета " разгласи незабавно желанието си да апелира и побърза да уточни, че глобата няма да попречи на таргетираната или персонализирана реклама.

Глобата този път е много по-малка, най-много заради това, че не визира въпроси, свързани с таргетираната реклама, а и поради обстоятелството, че " ирландската комисия за отбрана на персоналните данни към този момент е наложила забележителна санкция от 225 милиона евро на " УотсАп " за обстоятелства, които се отнасят за същия интервал " - става въпрос да глоба, наложена на " УотсАп " през септември 2021 година, за несъблюдение на  отговорностите за бистрота при прехвърлянето на данни към други компании на групата. 

Тази нова серия от санкции следва приемането при започване на декември на три обвързващи решения на Европейския комитет за отбрана на данните, който е европейският регулатор за бранша.  

Разследването се отнасяше до тъжба, подадена на 25 май 2018 година от немски индивид на данни по отношение на услугата WhatsApp. Преди 25 май 2018 година, датата, на която влезе в действие Общият правилник за отбрана на данните (ОРЗД), WhatsApp Ireland актуализира своите Условия за прилагане на услугата и осведоми потребителите, че в случай че желаят да продължат да имат достъп до услугата WhatsApp, би трябвало да изразят единодушието си с обновените Условия за прилагане на услугата.

WhatsApp Ирландия смята, че с приемането на обновените Условия за прилагане е подписан контракт сред WhatsApp Ирландия и потребителя. Тя също по този начин застъпва позицията, че обработването на данните на потребителите по отношение на даването на услугата ѝ е належащо за осъществяването на този контракт, което включва даването на функционалности за възстановяване на услугата и за сигурност, тъй че тези интервенции по култивиране са законосъобразни по силата на член 6, параграф 1, писмен знак б) от ОРЗД ( " договорно " правно съображение за обработване).

Жалбоподателят обаче показва, че обратно на декларираната от WhatsApp Ireland позиция, WhatsApp Ireland в действителност се пробва да разчита на единодушие, с цел да обезпечи законно съображение за обработката на данните на потребителите. Като е сложила достъпността на услугите си според от това дали потребителите одобряват обновените условия за прилагане, WhatsApp Ireland в действителност е " принудила " потребителите да дадат единодушието си за култивиране на персоналните им данни за възстановяване на услугите и сигурността. Жалбоподателят показва, че това е в нарушаване на ОРЗД.

Ирландската комисия за отбрана на данните постоянно постанова санкции на огромни цифрови услуги за нарушение на разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни. Комисията контролира активността на Apple, Гугъл, TikTok и други цифрови колоси, защото техните европейски централи се намират в Ирландия. Понастоящем регулаторът организира няколко десетки следствия на известни цифрови компании.

Съгласно правото на Европейски Съюз, националните регулаторни органи на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни имат право да постановат санкции в размер до 4% от годишните доходи на фирмите. През 2021 година месинджърът WhatsApp към този момент беше санкциониран с 225 млн. евро поради неналичието на бистрота при обработката на персонални данни. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР