Meta, компанията майка на Facebook, планира още един кръг от

...
Meta, компанията майка на Facebook, планира още един кръг от
Коментари Харесай

Meta не може да се спре с масовите съкращения

Meta, компанията майка на Фейсбук, възнамерява още един кръг от съкращения, които могат да обиден хиляди служащи, заяви Bloomberg късно в понеделник. Новината идва, откакто от работната си мощ през ноември.

Втората порция всеобщи съкращения се чака да бъде стартирана тази седмица и се явява продължение на огромния проект за стесняване на разноските, разгласен през есента на 2022 година Компанията, притежател на най-голямата обществена мрежа в света и няколко други водещи приложения, измежду които Instagram и WhatsApp, стана следващата в софтуерния бранш, която се реши на фрапантно орязване на редиците си.

Главният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг към този момент уточни, че колосът ще се концентрира тази година върху напъните да понижи разноските си, като разгласи 2023 година за „ Година на успеваемостта “.През февруари той съобщи пред анализатори, че Meta ще премисли и ограничи разнообразни свои планове, които не вървят или не са от решаващо значение за бизнеса. Част от проекта му, изясни той, е да отстрани пластове на междинния мениджмънт с вярата, че това ще помогне за по-бързото взимане на решения.

Усилията за редуциране на разноските идват в сложен миг, откакто компанията разгласи смущаващи финансови резултати за четвъртото тримесечие. Според плановете харчовете ѝ за интервала са скочили с 22% на годишна база до 25,8 милиарда $, до момента в който общите продажби са спаднали с 4% до 32 милиарда $.

Основният бизнес на Meta в региона на онлайн рекламата продължава да среща спънки поради разнообразни фактори, измежду които сложният пазар на цифрова реклама, продължаващите последствия от актуализацията на iOS на Apple от 2021 година за отбрана на персоналните данни и засилената конкуренция от страна на TikTok, благосъстоятелност на ByteDance.

Междувременно компанията продължава да влага интензивно в създаването на метавселената, която съгласно Meta може да съставлява идната огромна еволюционна стъпка в потребителските технологии. Подразделението Reality Labs на компанията, което е натоварено със задачата да построи системите за виртуална и добавена действителност, нужни за метавселената, е донесло доходи от 727 млн. $ през четвъртото тримесечие, само че е записало и оперативна загуба от 4,28 милиарда $.

Зукърбърг съобщи, че ще „ поеме отговорност “ за оповестените по-рано проекти за редуциране на разноските на компанията, като съобщи, че преглежда уволненията „ като последна мярка “.

„ Преструктурираме екипите, с цел да повишим успеваемостта си “, сподели той предходната есен, когато Мета разгласи съкращенията. „ Но тези ограничения сами по себе си няма да приведат разноските ни в сходство с растежа на приходите ни, по тази причина взех и сложното решение да освободя хора. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР