Местните власти в село в Непал регистрираха първия еднополов брак

...
Местните власти в село в Непал регистрираха първия еднополов брак
Коментари Харесай

Историческо: Непал регистрира първия еднополов брак

М естните управляващи в село в Непал записаха първия еднополов брак в хималайската страна. Това оповестиха деятели. Пет месеца откакто Върховният съд издаде краткотрайна заповед, с която даде зелена светлия на сходни бракове в тази значително консервативна страна. 

Бракът сред 36-годишния Рам Бахадур (Мая) Гурунг, който е роден като мъж, само че се разпознава като жена, и 26-годишния Сурендра Пандей, който е роден и се разпознава като мъж, беше публично регистриран в община Дорди в окръг Лумджунг в Западен Непал, съобщи чиновник от местността, представен от Ройтерс. 

" И двамата сме доста щастливи. Подобно на нас, всички останали в нашата общественост също са щастливи ", споделя Пандей в телефонно изявление. 

Двойката има връзка от девет години и се е оженила съгласно хиндуистките ритуали през 2016 година в столицата Катманду. 

" Издадохме уверение за регистрация на брака на двойката, като взехме поради решението на Върховния съд и инструкциите на съответните държавни органи ", съобщи Хем Радж Кафле, основен административен чиновник на община Дорди, съобщи Ройтерс.  

Nepal registers first same-sex marriage; 'historic', say activists
— Reuters (@Reuters)
През юни Върховният съд на страната издаде краткотрайна заповед, която разрешава на еднополовите двойки да записват браковете си до окончателното изговаряне на съда. 

Сунил Бабу Пант, създател на Blue Diamond Society, водещата организация за правата на хомосексуалистите в Непал, съобщи, че това е победа за половите малцинства, които от дълго време упорстват за равни права, в това число за признание на техните бракове. 

" Това е историческо събитие ", споделя Пант, някогашен народен представител, като отбелязва, че това е първото сходно събитие в  Южна Азия.  

Тайван е единственото друго място, където са узаконени еднополовите бракове в Азия, където обществата остават значително консервативни. 

Непал, в който доминират хиндуистите, става все по-прогресивен, откакто през 2006 година завърши траялото десетилетие маоистко въстание. Две години по-късно политическите партии гласоподаваха за унищожаване на 239-годишната хиндуистка монархия - основно искане на маоистите, чийто главнокомандващ в този момент е министър-председател и управлява съдружно държавно управление с центристката партия " Непалски конгрес ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР