Местните сортове вина ще ви впечатлят с вкус и ароматХърватия

...
Местните сортове вина ще ви впечатлят с вкус и ароматХърватия
Коментари Харесай

На лов за трюфели в Истрия

Местните сортове виновност ще ви впечатлят с усет и мирис


Хърватия през последните години е шлагер измежду туристите. И до момента в който Дубровник притегли гостите от целия свят поради обстоятелството, че градът е употребен за фон на Кингс Ландинг от най-гледания сериал “Игра на тронове ”, региона Истрия очарова със синьо-зелените води на Адриатическото крайбрежие, спокойствието, непокътнатата природа, чистотата и опциите за една друга отмора.

Освен да събирате загар край морските води в Истрия да вземем за пример можете да отидете на лов за трюфели. Това ще ви накара да се почувствате съвсем като изобретател на съкровища. А че гъбите са в действителност благосъстояние приказва и обстоятелството, че цената им на международните пазари доближава галактически небеса. Ловът на трюфели в Истрия се прави със особено подготвени кучета и се организира главно край реките и в дъбови гори. Специалитети с ароматните гъби оферират на всички места в района, защото полуостровът е прочут с високото качество на подземните си гъби, които се звездите в локалната гастрономия. Белите трюфели на района се конкурират по качество със световноизвестните подземни гъби от италианските региони Алба и Пиемонт.

Истрия обаче може да се похвали и със международен връх в Гинес за максимален бял трюфел с тегло от 1,310 кг, открит в гората край Мотовун. Най-доброто време за дегустиране на пресни бели трюфели е в интервала септември – декември, когато в действителност е сезонът им. Местните даже присъждат специфична премия на най-хубавите готвачи и заведения за хранене за ястия с трюфели. Докато сте в Истрия ви предлагаме да опитате салами и сирена с трюфели, пасти или просто да подправите салатата си със зехтин с трюфели. Самият зехтин, даже и без скъпите гъби в него, също е от най-ароматните в света и самичък по себе си е прелъщение за небцето. Кухнята в района е повлиява и от близостта с Италия.

Естествено положителното ядене не върви без качествено вино, с каквото в тази част на Хърватия могат да се похвалят. Най-прочутото от локалните сортове е малвазия, особено с аромата си на акация. В взаимозависимост от технологията на преправка, грижите и старостта, цветът му варира от сламено, до златножълто. И е извънредно уместно за гарниране с пресни морски блага, каквито можете да опитате във всеки ресторант. Ако сте фенове на алените виновност пробвайте рубинения теран. Ако пък сте почитател на сухите, само че сладки виновност не пропускайте да пробвате момянския мушкат със златистите нюанси и натоварен мирис на диви карамфили. Местните му преписват качествата на афродизиак и не пропущат да пийнат чаша от него след ядене с десерта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР