Местните жители казват, че гледката прилича на апокалипсис – сякаш

...
Местните жители казват, че гледката прилича на апокалипсис – сякаш
Коментари Харесай

Най-малко 36 души са загинали в горските пожари на Хаваите

Местните поданици споделят, че гледката наподобява на апокалипсис – като че ли е регионът е бомбардиран и сега е военна зона.

Теодора Александрова преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 13:23 | 08.08.2023

Излезе описът със смарт телефоните на Samsung, които ще получат Android 14: бюджетните модели имат шанс

КосмосТеодора Александрова - 9:33 | 04.08.2023

Открита е нова планета с размерите на Юпитер с някои необикновени характерности

НаукаЕмил Василев - 18:30 | 08.08.2023

Учени рапортуваха първите доказателства за „ квантова суперхимия “, следена в лаборатория

Теодора Александроваhttps://www.kaldata.com/

Опустошителни горски пожари погълнаха американския щат Хавай и доведоха до 36 доказани смъртни случая и стотици ранени, някои от които доста съществено.

Горските пожари, тласнати от ветрове от урагана Дора, унищожиха общности в окръг Мауи, в това число историческия град Лахайна, който в миналото е бил столица на Хавайското кралство.

Провеждат се евакуации и избавителни интервенции

Пилотът на хеликоптер Ричард Олстен, който прелетя над Лахайна, сподели:

„ Сякаш регионът е бил бомбардиран. Прилича на военна зона “.

Почти всички хора, живеещи в Лахайна, са евакуирани. Според репортаж на Hawaii News Now някои от емблематичните и исторически забележителности на Лахайна – Pioneer Inn и фамозното баняново дърво – са били изгорени.

Болниците са претъпкани с жертви на изгаряния и пациенти, вдишали съществено количество пушек. Лахайна е най-силно обиден и достъпът до региона е блокиран.

Продължават избавителните интервенции за най-смъртоносното злополучие в щата. Най-малко 271 здания са развалени или унищожени от пламъци. Според „ Асошиейтед прес “, регионите, наранени значително от горските пожари, са евакуирани, което е предиздвикало мнозина да избягат покрай океана, където са били избавени от бреговата защита.

Все още няма ясна картина

Пожарът, почнал във вторник сутринта, към момента е отвън надзор. Според по-ранни репортажи, някои хора са скочили в океана, с цел да избягат от огъня, само че по-късно са били избавени от бреговата защита на Съединени американски щати.

Около 2000 души, хванати в капан от горските пожари, търсят заслон, показват медиите. И локалните поданици, и туристите се реалокират в незабавни приюти, до момента в който доста от тях спят в колите си, в това число в Walmart, който отвори баните си за евакуирани.

Американският червен кръст на Хаваите насочи апел за доброволци.

„ Наистина сме изтощени “, споделя изпълнителният шеф на Червения кръст Даян Питърс-Нгуен, съгласно репортаж на Hawaii News Now.

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн сподели, че вредите от горските пожари се правят оценка на милиарди.

Въпреки че ураганът Дора не доближи Хавайските острови, мощните ветрове с със скорост 97 километра в час затрудняват преодоляването на пожарите.

„ Наредих на всички налични федерални активи на островите да оказват помощ с интервенциите “, споделя в изказване президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. „ Ние сме признателни на смелите пожарникари и всички, които реагираха и не престават да бягат към пожарите, излагайки се на заплаха, с цел да избавят животи “.

Спасителните акции не престават с цялостна мощ и всички се надяват да няма повече смъртни случаи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР